Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Sunetul mesajului RO-Alert va fi schimbat pentru copiii dispăruți. Decizia vine după alerta dispariției copilului din Galați

Sunetul mesajului RO-Alert va fi schimbat pentru copiii dispăruți/ Freepik
Sunetul mesajului RO-Alert va fi schimbat pentru copiii dispăruți/ Freepik

Sunetul mesajului RO-Alert pentru copiii dispăruți va fi schimbat. Autoritățile au transmis că după feedbackul primit de la populație după alerta transmisă după dispariția unui copil din Galați se lucrează la o modalitate prin care sunetul alertelor de acest tip să nu mai fie deranjant pentru oameni.

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat în Cancelaria premierului, Maria Mădălina Turza, fost preşedinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, într-un clip postat pe Facebook.

Citește și: Google, amendă uriașă primită de la Tribunalul General al UE. Reacția gigantului american

“Câteva precizări legate de alerta legată de dispariția unui copil. Da, azi noapte (vineri seara- n.red) a fost transmis primul mesaj de tipul RO-Alert pentru un copil dispărut la noi în țară, pentru că a fost activat sistemul Amber Alert Copil Dispărut. Este un mecanism care ne ajută pe noi, autoritățile, să identificăm cât mai repede și cât mai eficient copiii care au dispărut. Doar activându-l putem vedea în ce măsură funcționează optim, ce trebuie îmbunătățit și care este feedbackul oamenilor. Modalitatea în care funcționează este următoarea: se emite un astfel de mesaj de tip RO-Alert doar pentru cazurile de copii dispăruți pentru care există un risc foarte mare și un nivel foarte mare pe care le stabilește Poliția Națională în funcție de datele cazului respectiv. Mesajul de alertare pleacă doar către oamenii aflați în ariile în care fie a dispărut copilul, fie există informații că se îndreptă copilul, așa cum a fost cazul lui George, care a dispărut din Galați și existau informații că se îndreptă spre București. Acesta este motivul pentru care au fost alertați atât oamenii din Galați, cât și cei din București”, a transmis Maria Mădălina Turza.

Mai mult, secretarul de stat a precizat că “este foarte important să înțelegem că acest tip de mecanism care există în toate țările civilizate, inclusiv SUA este un instrument important pentru că face apel la empatia și solidaritatea noastră de a sprijini familiile care își caută copiii”.

Cum va fi schimbat sunetul RO-Alert

De asemenea, cât despre sunetul de care s-au plâns mai multe persoane, secretarul de stat a spus că acesta ar urma să fie schimbat, dar nu se știe deocamdată cum.

“Am primit feedbackul de la dvs legat de natura sunetului și tocmai de aceea vom lucra cu companiile producătoare de telefoane să vedem cum putem identifica un sunet distinct pentru acest tip de alertare. Vă mulțumesc pentru feedback. Tocmai de aceea l-am activat. Pentru a vedea cum funcționează și care este feedbackul oamenilor. Orice fel de idee care poate îmbunătăți și face mai eficient acest tip de mecanism este binevenită. Până atunci noi lucrăm în continuare la zona de sunet, la modalitatea în care poliția își scrie mesajele pentru identificarea copilului și la alte aspecte de nuanță ce țin de îmbunătățirea instrumentului. Sunt sigură că are potențialul de a salva vieți la fel cum face și 119 pentru copiii abuzați, exploatați, care funcționează tot în cadrul programului național Din grijă pentru copii pentru că despre asta este acest program”, a punctat ea.

Citește și: Cum anume afectează ecranele dispozitivelor creierul copilului

Precizările vin după ce mai mulți oameni s-au plâns de faptul că au primit mesajul RO-Alert de vineri seara despre copilul dispărut din Galați, iar alții l-au primit și în timpul nopții de mai multe ori.

Te-ar putea interesa și