Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

România, pe primul loc în UE la nașterile din mame minore. Ce măsuri s-au luat pentru a preveni acest lucru

România, pe primul loc în UE la nașterile din mame minore/ Freepik
România, pe primul loc în UE la nașterile din mame minore/ Freepik

În ceea ce ne privește, țara noastră se află pe primul loc în Uniunea Europeană la nașterile din mame minore, cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani. Dintr-un număr de 1645 de fete, cu vârsta între 10 și 15 ani, dintre cele care au devenit mame, în anul 2020, în statele membre din UE, 731 au fost de origine română.

Cu toate că România a fost sub 5% din numărul total de nașteri din UE, tot în acest an, 2020, 44,44% dintre tinerele care au născut înainte de împlinirea vârstei de 15 ani, sunt tot din România. Județele care au cele mai multe mame minore, cu vârsta sub 15 ani, sunt Mureș, Bihor și Dolj.

Județul Mureș (cu un număr de 63 de mame, cu vârsta sub 15 ani), Bihor și Dolj (un număr de 52 de mame minore, tot sub 15 ani), Brașov (vorbim aici de tinere care au ajuns să nască înainte de împlinirea vârstei de 15 ani), Argeș (în jur de 29 de nașteri, tot sub 15 ani), Sibiu (cu 28 de nașteri), Bacău (26 de nașteri), și Constanța (24 de fete, tot sub 15 ani) sunt în fruntea topului întocmit de Eurostat.

Citește și: Cinci sfaturi care te vor ajuta să rămâi însărcinată mai repede. Un medic specialist în fertilitate a explicat totul

Județul care are cele mai puține nașteri, în rândul tinerelor, este Gorj, care a avut doar 4 adolescente, cu vârsta sub 15 ani, în anul 2020. În zonele de Mehedinți, Tulcea și Brăila au fost înregistrate câte 6 nașteri, tot la o vârstă de 15 ani, timp în care, în Neamț, Vâlcea, Botoșani, Sălaj, Maramureș, Bistrița-Năsăud au fost câte 7 fete, care au ajuns să fie mămici.

Conform asociației „Salvați Copiii”, în multe cazuri, fetele gravide sunt din zone defavorizate, și ajung să recurgă la o auto-medicație, pe timp de sarcină, fără să consulte un medic specialist. Ca urmare, Caravana medicală a inițiat un proiect denumit „Sănătate pentru fiecare comunitate. Caravana de control pentru fetele și femeile din zonele rurale”, cu scopul de a le ajuta. Aceasta și-a propus să se deplaseze în zona Brașovului, Iași, Constanța, ajutând la îmbunătățirea stării de sănătate a aproximativ 2500 de fete și femei, pe timpul sarcinii, dar și a reducerii de cazuri de mortalitate infantilă.

Acestea au primit sprijin din partea echipei, prin oferirea darului „kit-ul gravidei”, o serie de informații despre îngrijirea în perioada sarcinii, acest proiect implicându-se și pe partea de parteneriate cu instituțiile corespunzătoare, atât la nivel local, cât și național.

Citește și: Consumul de canabis pe timpul sarcinii dezvoltă probleme mintale la copii – Studiu

În data de 7 și 8 mai, Organizația Salvați Copiii s-a ocupat de desfășurarea programului „Sănătatea mamei și a copilului”, în zonele mai defavorizate, din județul Constanța. Aici, 700 de fete și de femei au beneficiat de servicii socio-medicale. De asemenea, au fost asigurate o serie de servicii integrate (medicale, sociale și educaționale).

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite