Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ora de iarnă 2022. Când se schimbă ora și cum ne influențează acest lucru

Ora de iarnă 2022/ Freepik
Ora de iarnă 2022/ Freepik

Ora de iarnă 2022. Cum vara a luat sfârșit, ne apropiem încet către vremea rece și zilele mai scurte. Astfel că, curând vom trece la ora de iarnă în România. Iată cum ne va afecta această schimbare!

Schimbarea orei la noi în țară se face de două ori pe an. Anul acesta s-a trecut la ora de vară pe data de 27 martie, când ora 02:00 a devenit ora 03:00. Schimbarea orei la cea de vară scurtează noaptea și lungește ziua. În schimb, iarna lucrurile vor sta invers. Ziua va fi mai scurtă, iar noaptea mai lungă.

Citește și: Echinocțiul de toamnă 2022. Pe ce dată începe toamna astronomică

În mod normal, trecerea la ora de vară are loc în ultimul weekend al lunii martie, iar trecerea la ora de iarnă are loc în ultimul weekend al lunii octombrie. Începând cu anul 2018, la nivel european a început discuția despre renunțarea la schimbarea orei. Astfel, în acest an, trecerea la ora de iarnă se va face în data de 30 octombrie 2022, atunci când ora 4:00 va deveni ora 3:00, noaptea fiind astfel mai lungă cu o oră. Schimbarea orei are loc, de obicei, după echinocțiul de toamnă, fiind momentul în care Soarele traversează Ecuatorul, ajungând în Emisfera Sudică.

Ora de iarnă 2022. Cum ne influențează schimbarea orei

Schimbarea orei are efecte negative asupra oamenilor, după cum reiese din cercetările oamenilor de știință. Potrivit studiilor prezentate la Întâlnirea anuală a Academiei Americane de Neurologie, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și bolnavii de cancer au un risc mai ridicat de accident vascular cerebral în cele două zile care urmează schimbării orei.

De asemenea, în anul 2017, Serviciul de Cercetare al Parlamentului European a publicat un studiu din care reiese că nu există un efect pozitiv care să vină la pachet cu schimbarea orei. Mai mult, cercetarea demonstrează că mai multe efecte negative se răsfrâng asupra societății și sănătății colective, agriculturii și siguranței traficului rutier.

Citește și: Ora de vară 2022. Data exactă când se trece la ora de vară. Ceasurile se dau cu o oră înainte

Așadar, pot interveni dereglări hormonale, stări de oboseală, scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn și perturbarea rutinei zilnice. Simptomele pot fi diferite de la o persoană la alta, însă efectele asupra sănătății pot fi simțite de foarte mulți oameni. Potrivit specialiștilor, am avea nevoie de aproximativ o săptămână să ne putem adapta la ora de iarnă.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite