Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ora de vară 2022. Data exactă când se trece la ora de vară. Ceasurile se dau cu o oră înainte

Ora de vară 2022
Ora de vară 2022

Țara noastră este una dintre puținele țări din lume care are două fusuri orar. Acestea se schimbă în funcție de perioada anului și de anotimp. Schimbarea orei în România se face de două ori pe an cu scopul folosirii mai îndelungate a luminii solare. Curând vom trece la ora de vară, iar românii sunt curioși care este data exactă când trebuie schimbată ora.

Trecerea la ora de vară se face în fiecare an, în ultima săptămână a lunii martie. Dar și după echinocțiul de primăvară, care va avea loc pe 20 martie 2022 și va marca sfârșitul iernii astronomice.

În anul 2022 vom trece la ora de vară în primăvară, în noaptea de 26 spre 27 martie, în ziua de duminică. Astfel, ora 04:00 va deveni ora 03:00. Se va face trecerea de la fusul orar EET la cel EEST, iar timpul de compresie în ore se va muta de la GMT2 la GMT3. Totodată, aceasta este și cea mai scurtă zi din an. Asta din cauză că ziua de 27 martie va avea 23 de ore, în loc de 24 de ore.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Mărțișor. Povestea șnurului alb-roșu și semnificația acestuia de 1 Martie

Revenirea la ora de iarnă se va face la data de 30 octombrie 2022, duminică. Atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, iar lumina solară va fii pentru mai puține ore pe cer, astfel încât noaptea devine mai lungă.

Reamintim faptul că în 2021, trecere la ora de vară a fost făcută la data de 28 martie. Pe de altă parte, trecerea inversă de la vară la iarnă s-a întâmplat la 31 octombrie 2021, tot în ziua de duminică.

Ora de vară 2022. Ce efecte are asupra organismului schimbatul orei

Chiar dacă schimbarea orei a devenit un obicei normal pentru români, experții în sănătate susțin că schimbarea rutinei, dar și a orelor de somn pot declanșa anumite simptome. Printre acestea se numără: oboseală, insomnii, nervozitate, dureri de cap, dureri musculate, amețeală, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare sau modificarea apetitului. Cele mai afectate persoane sunt cele cu vârstele aflate în zona extremelor. Mai exact copiii și persoanele în vârstă, ale căror organisme sunt mai sensibile și mai fragile.

Citește și: Postul Paștelui 2022. Când începe și cât durează cel mai lung post al anului

Specialiștii în domeniu consideră că o persoană are nevoie de una sau două săptămâni de la momentul modificării până la când organismul uman se obișnuiește cu noul fus orar.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite