ADVERTISEMENT

Îți place să „ronțăi” între mese? Iată ce spune acest obicei despre tine

Îți place să „ronțăi” între mese Iată ce spune acest obicei despre tine/ Freepik
Îți place să „ronțăi” între mese Iată ce spune acest obicei despre tine/ Freepik

Majoritatea oamenilor cheltuie anual o sumă considerabilă pe alimentele pe care le ronțăie între mese. Un nou studiu a scos la iveală că acest obicei nu doar că este o parte importantă din dieta zilnică, dar reflectă și tipuri de comportamente și preferințe diferite în ceea ce privește gustările.

În cadrul cercetării, realizată pe un eșantion de 1.800 de adulți, britanicii au fost întrebați despre obiceiurile lor în ceea ce privește gustarea dintre mese. Studiul a relevat că multe gospodării, în special cele cu copii sub 18 ani, cheltuiesc aproximativ o cincime din bugetul alimentar pe gustări. În plus, 21% dintre cumpărăturile săptămânale sunt alocate exclusiv pentru gustări, ceea ce arată importanța acestora în viața de zi cu zi, relatează publicația The Mirror.

Citește și: Ziua picnicului. Bucură-te de natură și savurează momente de relaxare în aer liber

De asemenea, studiul a evidențiat existența unor obiceiuri de gustare destul de variate. Unii consumatori sunt „Super Snackeri”, cei care caută permanent în dulapuri și frigider pentru a descoperi următoarea gustare. Acesta este tipul de persoană care consideră gustările esențiale în viața lor și nu se poate abține de la a mânca ceva între mese. Alții sunt mai degrabă „Snaffleful Snafflers”, adică cei care abia așteaptă să găsească ceva de „ronțăit” în cele mai neașteptate locuri, precum pachetul pentru școală al copiilor, dulapurile de la birou, resturile de la prânz sau chiar în genți.

Însă, chiar și cu aceste obiceiuri destul de populare, mulți dintre noi ne simțim „blocați într-o rutină de gustare”. Aproape jumătate dintre respondenți au declarat că, de obicei, cumpără aceleași produse, fără a încerca ceva nou. Motivele includ faptul că nu se pot gândi la alte opțiuni de gustări sau că membrii familiei sunt greu de mulțumit și aleg aceleași produse.

Citește și: Ziua Internațională a Biscuiților. Delicii crocante în fiecare colț al globului

În acest context, un alt punct important al studiului a fost risipa de alimente. 53% dintre părinți au recunoscut că aruncă mâncare, deși majoritatea (47%) admit că alimentele ar putea fi încă comestibile. Printre alimentele care ajung frecvent la coșul de gunoi se numără resturile de la mesele anterioare (44%), fructele și legumele care nu au fost consumate la timp (37% și respectiv 36%), dar și pâinea sau mezelurile care nu mai sunt proaspete. Aceste obiceiuri de risipă sunt susținute și de faptul că unii nu știu cum să utilizeze resturile de mâncare sau să le transforme în gustări noi.

Bucătarul Martyn Odell, cunoscut pentru promovarea unui stil de viață sustenabil, a explicat: „Este important să profiți de toate alimentele pe care le ai deja acasă. Gustările sunt o modalitate excelentă de a folosi resturile care rămân în frigider și care, de obicei, sunt aruncate.”

Astfel, gustările pot fi mai mult decât o simplă plăcere de moment. Ele pot contribui la reducerea risipei alimentare și la economisirea banilor, în timp ce oferă oportunitatea de a explora noi moduri de a valorifica ceea ce avem deja acasă. Așadar, ce fel de „ronțăitor” ești tu? „Super Snacker” sau „Snaffleful Snaffler”, important este să faci alegeri mai responsabile și să transformi resturile în gustări delicioase!

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite