Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Cum văd câinii lumea. Cercetătorii au intrat în mintea celui mai bun prieten al omului și au aflat secretul

Cum văd câinii lumea/ Freepik
Cum văd câinii lumea/ Freepik

Cu siguranță, cu toții ne-am întrebat oare cum anume văd câinii? În vremurile de demult, era o întrebare destul de dificilă, însă, în ultimii ani, au fost realizate o serie de cercetări și de studii științifice, care ne-au permis să ne putem face o părere despre ce fel de viziune au prietenii noștri patrupezi.

O echipă de cercetători a realizat un studiu foarte interesant, implicând învățarea automată, cu scopul, de a se studia modalitatea de vizionare a unei perechi de câini. Descoperirea a fost una uluitoare, între ceea ce are loc în mintea umană și cea canină. S-a constatat că, patrupezii noștri sunt mult mai concentrați din punct de vedere vizual la o acțiune decât la cine anume realizează acea acțiune.

Conform neurologului Erin Phillips, această cercetare se bazează doar pe o pereche de câini, însă se poate constata că această metodă merge de minune și în cazul altor patrupede. Cercetarea a implicat doi căței, pe Daisy și Bhubo. Echipa s-a ocupat de filmarea a trei videoclipuri, de câte 30 de minute, cu ajutorul unui selfie stick. Videoclipurile au inclus câini care alergau, dar și diferite persoane care comunicau cu câinii, în timp ce le ofereau recompense variate.

Citește și: Câinii ar putea să vadă cu nasul. Cercetătorii au explicat cum este posibil acest lucru

O altă serie de activități includea vehicule care trec pe stradă, oameni care interacționează între ei, o căprioară în curs de trecere pe o potecă, dar și o pisică care era plimbată în lesă. Celor doi câini li s-a arătat fiecare filmuleț dintre acestea, în trei sesiuni, cu un interval de timp de 90 de minute. În tot acest timp, aceștia se aflau într-un aparat de RMN. Totul s-a derulat datorită tehnicilor de antrenament inițiate de psihologul Gregory Berns, care a fost și primul care a efectuat un RMN unui câine.

Cum anume percep patrupezii noștri culorile?

Cu ceva timp în urmă, oamenii de știință spuneau că, patrupezii noștri văd lumea în nonculori, adică alb și negru. Însă, s-a dovedit că, până și aceste creaturi pot vedea în culori. Printre culori regăsim, albastru sau galben, aproape la fel ca și nuanța noastră de culoare.

Alte culori ar fi verde, sub forma unui galben cenușiu, iar culoarea de roșu, sub nuanța de un galben maroniu. Deci, se poate spune că, aceștia au o viziune similară cu cea a unei persoane daltoniste. Pot distinge destul de ușor culoarea albastru de cea de galben. Nu pot percepe culoarea roșie, portocaliu și verde, ca și noi.

Citește și: Câinii pot fi vindecați de anxietatea de separare. Această femeie și-a tratat animalul de companie în doar șase săptămâni

Ochii lor sunt compuși din două tipuri de fotoreceptori. Bastoanele, cele care au rolul de a ne permite să vedem și în umbră, și cei însărcinați și de producerea vederii scotopice (adică percepția vizuală care se manifestă în zone cu un nivel scăzut de lumină). Și conurile, cele care primesc o serie de semnale în condiții de lumină și sunt creatoarele viziunii fotopice (percepția vizuală care se declanșează pe timp de zi, când există lumină).

La câini, existența de bastoane este mult mai mare decât cea de conuri, ceea ce duce la dificultatea de a diferenția culorile. Fapt pentru care, sunt niște vânători excelenți. Când se află în situația de a-și urmări prada, dacă aceasta este mică, atunci o vor distinge și de la o distanță mai mare, iar dacă se află în mișcare, procesul de vânare va fi mult mai facil.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite