Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Câinii ar putea să vadă cu nasul. Cercetătorii au explicat cum este posibil acest lucru

Câinii ar putea să vadă cu nasul. Cercetătorii au explicat cum este posibil acest lucru/ Freepik
Câinii ar putea să vadă cu nasul. Cercetătorii au explicat cum este posibil acest lucru/ Freepik

Cercetători de la Universitatea Cornell, din New York, au descoperit că simțul vizual și cel olfactiv sunt interconectate la creierul câinelui. Acest lucru nu a mai fost descoperit la celelalte specii de animale, fiind și motivul pentru care, câinii orbi răspund la aport.

Conform unui alt studiu, s-a ajuns la concluzia că, pe lângă calitatea de a mirosi cu nasul, câinii pot să și „vadă” cu acesta. Tot cercetătorii de la Universitatea Cornell, împreună cu veterinarii de aici, au examinat diferite tomografii cerebrale și au descoperit o traiectorie diferită a creierului, în ceea ce îi privește pe căței. Iar concluzia a fost că, cele două simțuri, cel olfactiv și cel vizual, ale câinilor sunt interconectate, ceea ce nu este comun și altor specii.

De aceea, până și cățeii care sunt orbi pot prinde mingea, chiar dacă ei nu o pot vizualiza. Mai pe scurt, s-a găsit o conexiune între partea care leagă creierul de simțul olfactiv și zona creierului care se ocupă de procesele vizuale. Acest studiu a fost publicat în ziarul de neuroștiință și dovedește că, simțul olfactiv senzitiv al câinilor este conectat cu simțul vizual.

Profesorul Pip Johnson, de la Colegiul de Medicină Veterinară, spune că nu s-a mai întâlnit cu un asemenea fenomen, ca între nas și lobul occipital, mai exact partea vizuală a cortexului, să existe o conexiune.

Noi, față de câini, ne folosim simțul vizual pentru a afla unde se află ușa sau unde este o cameră, nu mai zic de masă, dar se pare că în cazul câinilor este total diferit acest lucru. Pentru ei, acest simț al mirosului este atât de bine integrat cu cel vizual, încât își pot da seama de mediul înconjurător în care se află sau cum anume să se orienteze în anumite situații pe care le întâlnesc.

Mai mult, acesta este și motivul pentru care, câinii care sunt orbi sunt atât de atenți la comenzi și pot prinde mingea și s-a constatat că se pot descurca cu tot ceea ce îi înconjoară mult mai bine decât oamenii, care au aceeași condiție ca și ei.

Tot în acest caz, un studiu ne spune că, ne putem da seama dacă un câine se simte confortabil sau vulnerabil după modalitatea în care dă din codiță. Dacă patrupedul vostru realizează mișcări regulate, mai mult pe partea dreaptă, atunci, acesta se simte fericit și este plin de viață, iar dacă, mișcările sunt mai mult specifice părții stângi, atunci, acesta este trist și nu are chef de joacă.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite