Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Codul Rutier se modifică. Îți poți pierde permisul și primești amendă, dacă nu ești atent la noua schimbare de la semafor

Codul Rutier se modifică/ Pixabay
Codul Rutier se modifică/ Pixabay

Codul Rutier aduce noi modificări pentru șoferi în trafic. Un nou tip de marcaj rutier se va găsi pe stradă. Conducătorii auto vor fi obligați să oprească cu trei metri înainte de semafor.

Noul marcaj se numește Bike box și a fost aprobat încă de anul trecut de Comisia Tehnică Rutieră. Astfel, bicicliștii se vor încadra într-un loc special pentru un viraj la stânga în marcajul dedicat lor și vor continua pe pista pentru bicicliști. Șoferii care nu respectă acest marcaj rutier riscă amenzi consistente şi suspendarea permisului pentru 30 de zile.

Autoritățile române s-au inspirat pentru marcaj după modelul altor mari orașe din Germania sau Austria. Marcajul vizează o zonă delimitată sub forma unui pătrat la capătul benzilor de circulație. Așadar, bicicliștii și cei care folosesc trotinetele vor aștepta în acest spațiu culoarea verde a semaforului. Ei vor porni cu câteva secunde înaintea șoferilor. Ei vor continua pe pista dedicată lor, potrivit Playtech.

Bike box

Ce amenzi riscă șoferii care nu respectă marcajul rutier

În București sunt aproximativ 30 de kilometri de astfel de piste. Aceste spații de acumulare pentru biciclete, numite în varianta engleză Bike box, pot fi un instrument util în anumite situații. Atunci când semaforul arată verde, iar bicicliștii pornesc la drum, nu va mai exista acea situație de risc în care pornesc unul în spatele celuilalt sau între coloane de mașini.

Menționăm că noul marcaj a fost introdus deja în Codul Rutier. Iar măsura a fost deja implementată sub formă de proiect pilot, în urmă cu un an. Șoferii care vor încălca semnul Bike box riscă amenzi de până la 750 de lei dar și suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite