ADVERTISEMENT

Ce zile libere vor mai avea românii în 2022. Dilema zilei de 24 decembrie: liber sau nu?

Ce zile libere vor mai avea românii în 2022/ Freepik
Ce zile libere vor mai avea românii în 2022/ Freepik

Codul Muncii arată că românii beneficiază de 15 zile, considerate a fi libere, în fiecare an. Aceste zile sunt sărbători legale, pe care angajații le pot folosi pentru a pleca în vacanță.

Un nou proiect de lege, depus la Senat, își propune să mai introducă o zi în calendarul zilelor libere. Însă, momentan acest subiect este discutat în cadrul comisiilor de specialitate, dar dacă va fi aprobat, actul normativ va modifica art. 139 din Codul Muncii.

Dilema zile de 24 decembrie: liber sau nu?

La nivelul instituțiilor Uniunii Europene, ziua de 24 decembrie este stabilită ca fiind sărbătoare legală. Deputatul USR Marian Lazăr a depus la Parlament o inițiativă legislativă privind completarea Codului muncii, prin care propune ca data de 24 decembrie, Ajunul Crăciunului, să fie declarată zi de sărbătoare legală, potrivit Agerpres.

Conform proiectului de lege, „la alineatul (1) al articolului 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările şi completările ulterioare, după sintagma „1 decembrie” se introduce o nouă liniuță, cu următorul cuprins: ”24 decembrie – Ajunul Crăciunului”.

Citește și: Statul oferă zile libere în plus pentru angajați. Cine poate beneficia de aceste zile

Deputatul a mai subliniat faptul că în România, Codul Muncii prevede ca sărbători legale, în care nu se lucrează, un număr de 15 zile, dintre care două, prima zi de Paști şi prima zi de Rusalii, care se prăznuiesc într-o zi de duminică, „acest număr de sărbători legale fiind mai mic faţă de alte state membre ale Uniunii Europene”, între care Bulgaria, Lituania, Germania, Spania.

„Inițiativa legislativă îşi propune stabilirea zilei de 24 decembrie ca zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează. Ajunul Crăciunului, sărbătorit în data de 24 decembrie, reprezintă ultima zi din postul Nașterii Domnului. Acest post debutează debutează în data de 15 noiembrie şi se încheie în ziua de 24 decembrie”, a mai adăugat deputatul USR, afirmând că pe 24 decembrie românii respectă totodată o serie de tradiții şi se pregătesc să serbeze Crăciunul.

Citește și: Cerere concediu de odihnă. Cum trebuie să arate

În România există 15 zile libere destinate sărbătorilor legale. În 2022, multe dintre acestea pică în weekend, astfel încât nu pot fi considerate cu adevărat zile libere pentru români. Totodată, există posibilitatea unei punți, așa cum a fost cazul și în acest an, de 1 Decembrie. Astfel, în 2022, de Sfântul Andrei și 1 Decembrie, va exista aceeași posibilitate, puntea fiind făcută cu ziua de vineri.

Ce sărbători legale au mai rămas în 2022

  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri
  • 1 decembrie (Ziua Națională) – joi – posibilitate de 5 zile libere cu punte de o zi liberă (vinerea), dacă aprobă Guvernul
  • 25 și 26 decembrie (Crăciunul) – duminică și luni – minivacanță de 3 zile

Te-ar putea interesa și