Cerere concediu de odihnă. Cum trebuie să arate

Cerere concediu de odihnă/ calculator-salariu.net
Cerere concediu de odihnă/ calculator-salariu.net

Suntem în plin sezon de vară și cu siguranță tot mai mulți lucrători se gândesc la concediul pe care îl vor lua curând, însă pentru a luat efectiv cocendiu, ai nevoie de a completa o cerere de concediu de odihnă. Iată cum trebuie să arate cecerea pentru concediu de odihnă!

Cerere concediu de odihnă. Ce trebuie să complezi pe aceasta

Cerere concediu de odihnă. Concediul reprezintă acea perioadă de timp în care angajatul, chiar dacă se află în executarea contractului individual de muncă, nu prestează activitatea la care s-a obligat prin acest contract. Pe perioada concediului, angajatul nu lucrează, astfel că nu beneficiază de salariu, nsă el este, pentru orice tip de concediu ar avea, indemnizat, fie prin fondul de salarii ale angajatorului, fie din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, anume bugetul de stat.

În fiecare an, în orice perioadă dorește angajatul, fie că vorbim de vara, atunci când vrea să plece în vacanță, fie ca vorbim de o altă perioadă a anului, prin grija angajatorului, acest concediu se efectuează în perioada programată, până la finalul anului pentru care se acordă. Concediul de odihnă se poate efectua în întregime ori fracționat, cu precizarea că cel puțin una dintre fracțiuni să depășească 10 zile lucrătoare.

Cererea de concediu de odihnă este documentul prin care angajatul solicită zilele de concediu de odihnă de care are nevoie și la care are dreptul, în urma programării care s-a făcut alături de angajatorii săi.

Cerere concediu de odihnă. Legislația concediului de odihnă pentru anul 2021

În Codul Muncii este stabilit dreptul la concediul anual de odihnă de minim 20 de zile lucrătoare, care nu poate fi cedat (altui salariat) și nici nu se poate renunța la el. Concediul de odihnă poate fi negociat în contractele cu angajatorii. Întrucât, pot avea mai mult de 20 de zile libere plătite anual.

”Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă aplicabile”, se arată în Codul Muncii.

Cerere concediu de odihnă. Indemnizația de concediu de odihnă trebuie plătită de angajator. Cu minim cinci zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu, deoarece concediul de odihnă nu este o perioadă neplătită. Aceasta reprezintă o medie zilnică a drepturilor salariale din ultimele trei luni care se multiplică cu numărul de zile de concediu.

”În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt”, se mai arată în Codul Muncii.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite