Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Statul oferă zile libere în plus pentru angajați. Cine poate beneficia de aceste zile

Statul oferă zile libere în plus pentru angajați/ Pexels
Statul oferă zile libere în plus pentru angajați/ Pexels

Începând de anul viitor, angajații vor putea beneficia de zile libere în plus de la stat. Cei care au o vechime de peste un an și au beneficiat de un concediu de doi ani pentru creșterea copilului, ar putea obține încă trei zilele libere în plus în momentul când își vor relua activitatea.

Statul oferă zile libere în plus pentru angajați

Cu toate că încă nu am ajuns la finalul anului 2022, mulți dintre români se gândesc deja când și unde vor merge în vacanță anul viitor. Angajații își planifică concediile pentru anul 2023, însă trebuie menționat că aceștia ar putea obține mai multe zilele libere, pe lângă liberele și sărbătorile legale de la stat.

Astfel, angajații din România care intră în concediul de creștere a copilului vor putea beneficia de mai multe zile de concediu de odihnă atunci când se întorc la muncă. Decizia a fost primită cu brațele deschide de părinții care își doresc să se bucure de mai mult timp liber alături de cei mici.

Un angajat, care a împlinit un an în cadrul aceleiași companii, apoi a beneficiat de doi ani de concediu pentru a-și crește copilul, acesta va putea obține trei zile libere în plus în momentul în care își va relua activitatea completând o cerere de concediu medical. Medicii vor acorda pacienților concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă în două etape. În prima etapă, concediul poate dura cel mult trei zile pentru o afecțiune ușoară. După aceste trei zile, medicul decide dacă va elibera certificatul de concediu medical în continuare, în funcție de răspunsul pacientului la tratamentul prescris şi de rezultatele analizelor pe care i le-a recomandat. Planul de urmărire a evoluției bolii va cuprinde cel puțin indicațiile terapeutice și igienico-dietetice, pe care pacientul trebuie să le respecte.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre concediul medical. În ce condiții îl obții și cum se plătește

Orice tip de concediu medical este reglementat prin legea 158/2005 privind concediile şi indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006. Conform acestei legi, pentru acordarea concediului medical, angajatul trebuie să aibă domiciliul în România și să fi fost înscris în sistemul de asigurări sociale de sănătate cel puțin șase luni în ultimul an.

De asemenea, este menționată de lege condiția ca activitatea să fi fost desfășurată în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu, act de detașare sau în baza unui statut special prevăzut de lege.

Cu toate acestea, poți beneficia de aceste drepturi, chiar dacă nu îndeplinești situațiile de mai sus. Conform legii, persoanele autorizate să desfășoare activități independente; persoanele care încheie un contract de asigurări sociale pentru concedii și indemnizații; administratori sau manageri care au încheiat un contract de administrare sau de management și membrii unei asociații familiale pot primi acest concediu medical.

Ce zilele libere vor mai primi angajații în anul 2022

A trecut mai bine de jumătate din anul 2022, astfel că zilele libere oferite de stat sunt pe sfârșite pentru anul acesta. Cu toate acestea, mai sunt câteva sărbători legale de care angajații pot profita

  • 30 noiembrie(miercuri)- Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie(joi)- Ziua Națională a României;
  • 25 decembrie şi 26 decembrie(duminică şi luni)- Crăciunul.
  • 31 decembrie și 1 ianuarie (duminică și luni) – Anul Nou

Angajatorii ai căror salariați lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligați să le acorde acestora compensații. Conform legii în vigoare, angajații au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajații au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază. Angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Citește și: Cerere concediu de odihnă. Cum trebuie să arate

În anul 2022 Codul Muncii, legea care stabilește numărul zilelor libere acordate angajaților din România, prevede 15 zile de sărbătoare legală pe care românii le vor avea libere. Din cele 15 zile nelucrătoare de sărbătoare legală doar 9 pică în timpul săptămânii. Deoarece 6 dintre cele 15 zile zile nelucrătoare de sărbătoare legală pică în weekend, salariații care au un program de lucru de luni până vineri se vor bucura de doar 9 zile libere.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite