Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Cât a costat întreaga înmormântare a Reginei Elisabeta a II-a. Este una dintre cele mai costisitoare înmormântări din lume

Cât a costat întreaga înmormântare a Reginei Elisabeta a II-a/ CNN
Cât a costat întreaga înmormântare a Reginei Elisabeta a II-a/ CNN

Regina Elisabeta a II-a s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani, pe 8 septembrie 2022. Luni, 19 septembrie, regretata suverană a fost condusă pe ultimul drum, înmormântarea adunând mii de oameni. 

Deși Guvernul din Marea Britanie nu a dezvăluit suma pe care a cheltuit-o pentru funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, se preconizează că suma ar ajunge la aproximativ 10 milioane de lire sterline, potrivit publicației express.co.uk. Aceasta susține că o mare parte din această sumă va fi suportată de contribuabili, din taxele și impozite, iar o parte de familia regală.

Ultima înmormântare de o așa anvergură a fost cea a fostului premier Winston Churchill, în 1965. Totuși, au existat și alte funeralii care au ajuns să coste sume impresionante. Spre exemplu, pentru funeraliile din 2002 ale Reginei Mamă au fost cheltuiți circa 6,1 milioane de euro, iar pentru cele ale Prințesei Diana costurile au fost estimate la 5,7 milioane de euro.

Citește și: Motivul pentru care sicriul Reginei Elisabeta a fost confecționat din plumb. Acesta a fost pregătit în urmă cu 30 de ani

De asemenea, publicația precizează că în cazul înmormântării prințului Philip, costurile au fost mult mai mici deoarece ceremonia a fost una privată, cu doar 30 de invitați, pentru a fi respectate restricțiile impuse de pandemia COVID-19. 

Cu toate acestea, un fost ofițer care s-a ocupat de securitatea regală a estimat că 7,5 milioane de lire sterline ar costa doar serviciile de protecție.

„Aceasta este cea mai mare operațiune de poliție pe care poliția din Regatul Unit a întreprins-o vreodată. Când te uiți la celelalte evenimente, au fost mari – nunta Prințului și Prințesei de Wales din 2011 a fost cea mai mare – dar nu le poți compara cu acesta”, a declarat Simon Morgan, care a petrecut ani de zile protejând familia regală britanică.

Familia Regală primește finanțare guvernamentală, sub forma unui grant suveran, pentru cheltuielile regale. În 2020-2021 monarhia a primit un grant suveran de 86 milioane lire sterline. Costurile cu securitatea generală, costurile Poliției Metropolitane pentru evenimentele și costurile de logistică guvernamentală, precum închiderea unor drumuri, nu sunt acoperite de grant și sunt plătite de guvern. 86,3 milioane de lire sterline au fost în 2020-2021 pentru Grantul suveran finanțat de contribuabili, 63,9 milioane de lire sterline pentru întreținerea proprietății și 4,5 milioane de lire sterline pentru călătoriile oficiale regale, printre altele.

Costurile de securitate la nunta lui William și a lui Kate Middleton s-au ridicat la 6,3 milioane de lire sterline. Înmormântarea va fi adăugată la costurile anuale pentru familia regală.

Citește și: Ce avere avea Regina Elisabeta a II-a și cine o va moșteni

Fanii regalității au declarat că Regina merită o înmormântare grandioasă, după ce a servit țara timp de 70 de ani, dar anti-regaliștii sunt îngroziți că britanicii vor suporta asemenea costuri, într-o perioadă grea pentru economia mondială, transmite news.com.au.

Cu toate acestea, deși înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a a fost un eveniment grandios, nu poate fi considerată cea mai scumpă înmormântare din istorie. Cea mai scumpă înmormântare ar fi fost a lui Alexandru cel Mare, care a avut un sicriu din aur, transportat pe o trăsură din același metal prețios.

Iar dacă privim la o istorie mai recentă, funeraliile fostului președinte american, Ronald Reagan au costat undeva la 400 milioane de dolari în 2004. În Europa, funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea din 2005, conclavul, alegerile și inaugurarea Papei Benedict au fost estimate la 8,9 milioane de euro.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite