Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Motivul pentru care sicriul Reginei Elisabeta a fost confecționat din plumb. Acesta a fost pregătit în urmă cu 30 de ani

Motivul pentru care sicriul Reginei Elisabeta a fost confecționat din plumb/ hotnews.ro
Motivul pentru care sicriul Reginei Elisabeta a fost confecționat din plumb/ hotnews.ro

Regina Elisabeta a murit la vârsta de 96 de ani, pe 8 septembrie 2022 și a fost înmormântată pe data de 19 septembrie. Funeraliile de stat au fost urmărite de milioane de oameni din întreaga lume. Sicriul în care a fost înmormântată Regina Elisabeta a II-a are câteva caracteristici speciale, fiind realizat în urmă cu 30 de ani.

Acesta a fost fabricat din stejar englezesc și căptușit cu plumb, acest detaliu oprind intrarea aerului și a umidității. Potrivit experților, atunci când un sicriu este depus în afara solului, așa cum s-a întâmplat și în cazul Reginei Elisabeta, etanșeitatea sicriului este deosebit de importantă pentru conservarea rămășițelor.

Societatea de pompe funebre din Londra, Leverton and Sons, responsabilă de funeralii, declarase în urmă cu patru ani cotidianului britanic The Times că sicriile pentru familia regală sunt făcute din stejar englezesc și sunt căptușit cu plumb și nu ştie când şi de cine au fost fabricate acestea.

Citește și: Un soldat din Garda Regală a leșinat lângă sicriul Reginei Elisabeta a II-a. Bărbatul veghea catafalcul regretatei suverane

„Este făcut din stejar englezesc, ceea ce este foarte dificil de găsit şi foarte costisitor”, explicat atunci patronul societății, Andrew Leverton.

Sicriul Reginei Elisabeta a fost făcut în urmă cu aproximativ 30 de ani și tot atunci a fost realizat și cel al Ducelui de Edinburgh. 

„Înțeleg că regina și toți membrii familiei regale au sicrie făcute încă din timpul vieții… deci, nu există nicio întârziere, sicriul este deja acolo. Cei mai mulți oameni sunt îngropați în pământ. Dar dacă există o capelă sau o criptă iar sicriul rămâne afară, el este expus la factorii de mediu. De aceea, este foarte important să fie etanș”, a declarat Matthew Lymn Rose, directorul general al A W Lymn, The Family Funeral Service, pentru inews.

Sicriele erau dublate cu plumb încă din epoca victoriană, dacă acestea erau depuse deasupra solului. Sarah Hayes, managerul muzeului Coffin Works din Birmingham, a spus că sicriele căptușite cu plumb nu au fost rezervate doar familiei regale. „Winston Churchill a avut un sicriu căptușit cu plumb, așa că nu este doar pentru familia regală”.

Citește și: Prințului Harry i s-a interzis să poarte uniforma militară la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Cum a reacționat ducele de Sussex

Cu toate acestea, mânerele din alamă sunt concepute special pentru sicriele regale, la fel şi capacul, care trebuie să poată suporta însemnele monarhiei. „Nu este ceva care să poată fi fabricat într-o singură zi”, rezumase Leverton pentru Times.

Folosirea plumbului face ca un sicriu să fie foarte greu. Potrivit The Times, sicriul reginei a putut fi purtat de opt militari, acesta cântărind între 250 kg și 317 kg. Lymn Rose a spus că firma lui, care are sediul în Nottinghamshire și are 27 de filiale, primește cereri pentru sicrie etanșe, însă el le dublează cu zinc. „Procesul de căptușire cu zinc este mai simplu, mai puțin costisitor, iar sicriul nu este atât de greu”, a spus el.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite