Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Care va fi cea mai bună mâncare din viitor? Algele, în topul nutriției sustenabile

Care va fi cea mai bună mâncare din viitor? Algele, în topul nutriției sustenabile/ Freepik
Care va fi cea mai bună mâncare din viitor? Algele, în topul nutriției sustenabile/ Freepik

Pe măsură ce populația lumii continuă să crească, crește și nevoia de hrană. Cu toate acestea, cercetările arată că suntem în curs de a rămâne fără teren agricol, iar algele vor fi soluția.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, lumea poate pierde până la 250 milioane de acri de producție agricolă până în 2050 din cauza urbanizării, degradării solului și schimbărilor climatice. Și factori precum schimbările climatice, costurile de întreținere și accesul la apă cauzează probleme în creșterea animalelor.

Pe măsură ce oamenii trebuie să mănânce pentru a supraviețui, cercetătorii caută acum opțiuni alimentare alternative care sunt mai durabile, dar care oferă încă nutriția necesară oamenilor pentru a prospera. Din aceste motive, unii oameni de știință cred că o sursă sigură ar putea fi răspunsul.

Ce sunt algele?

Algele sunt organisme fotosintetice simple, pe bază de apă. Ele cresc în toate tipurile de corpuri naturale de apă, atât în ​​apă proaspătă, cât și în apă sărată. Ca toate plantele, algele trăiesc prin fotosinteză pentru a-și crea propriile substanțe nutritive și pentru a adăuga oxigen în aerul și apa din jurul lor. Spre deosebire de alte plante acvatice, algele nu au frunze, rădăcini sau tulpini.

Algele pot varia în dimensiuni de la microalga extrem de mică până la coloniile mari. Este un grup divers care include algele albastru-verde, verde, roșu și maro.

Citește și: Alergiile de primăvară. Cum reușim să ne păstrăm sistemul imunitar puternic

Studiile anterioare au arătat că, diferite tipuri de alge au beneficii medicinale potențiale. De exemplu, un studiu a constatat că algele marine roșii ar putea ajuta la tratarea bolilor hepatice grase. Și alte cercetări au constatat că luarea spirulinei, un tip de alge albastru-verde poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, potrivit Medical News Today.

Ce face ca algele să fie nutritive?

Potrivit Dr. Stephen Mayfield, profesor de biologie la Universitatea din California, San Diego, director al Centrului California pentru Biotehnologie algelor și autor principal al studiului „dezvoltarea algelor ca sursă de hrană durabilă”, algele sunt, din punct de vedere biochimic, un superaliment.

Acest lucru se datorează conținutului ridicat de proteine, acizi grași esențiali, minerale și vitamine.

„O parte din asta se datorează faptului că algele nu trebuie să aibă tulpini, rădăcini sau ramuri pentru a se menține, așa că își dedică toată energia pentru a produce mai multe proteine, acizi grași etc., mai degrabă decât celuloză”, a explicat Dr. Mayfield, potrivit Medical News Today.

„Este unul dintre cele mai vechi alimente vegetale din lume”, a declarat Dr. William Sears, medic pediatru și de familie și autor al cărții Healthy Brain Book.

Citește și: Totul despre turmeric. Ce beneficii are pentru organism

„Există mii de specii de alge și fiecare produce o mulțime de nutrienți sănătoși de care avem nevoie cu toții, dar cei mai mulți dintre noi nu mănâncă suficient din ele”, a spus el. „[ele sunt] o sursă bogată de vitamine B, vitamina K, fier, magneziu, calciu, iod, și mai mult”.

„Cauza principală a multor boli este oxidarea, uzura pe corp”, a spus Dr. Sears. Algele sunt bogate în antioxidanți. Multe specii diferite de microalge sunt surse bogate de antioxidanți diferiți.

„Doar o mică parte din speciile de alge au fost consumate de oameni, dar acestea sunt bine cunoscute pentru densitatea și calitatea lor nutritivă”, a adăugat Aletta Mayorga, șef de cercetare și dezvoltare la compania de nutriție a sarcinii necesară.

„Chlorella microalgelor și spirulina, de exemplu, conțin 50-70% proteine în greutate uscată, inclusiv toți cei nouă aminoacizi esențiali, iar macroalgele comestibile, cum ar fi algele de mare, sunt o sursă excelentă de fibre solubile prietenoase cu intestinele”, potrivit Medical News Today.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite