Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Eurovision 2022. Când va avea loc concursul muzical și cine va reprezenta România în competiția țărilor europene

Eurovision 2022
Eurovision 2022

A 66-a ediție a concursului muzical Eurovision va avea loc în 2022 la Torino, Italia, după ce Italia a câștigat ediția din 2021 cu piesa „Zitti E Buoni” interpretată de trupa rock Måneskin.

Concursul muzical va avea loc pe 10, 12 și 14 mai 2022, unde vor participa 41 de țări. Primele două zile vor fi semifinalele, iar data de 14 mai este programată pentru marea finală.

În data de 10 mai, în prima jumătate, au fost programate următoarele țări: Albania, Bulgaria, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Țările de Jos, Slovenia, Elveția și Ucraina. În a doua jumătate vor urca pe scenă Armenia, Austria, Croația, Danemarca, Grecia, Islanda, Norvegia, Portugalia și Rusia.

Citește și: Cum s-au schimbat obiceiurile de vacanță ale românilor în mileniul trei. 7 destinații turistice din țara noastră, care nu erau populare acum 20 de ani

În data de 12 mai, în prima jumătate, au fost programate Australia, Azerbaidjan, Cipru, Finlanda, Georgia, Israel, Malta, San Marino și Serbia. În a doua jumătate din a doua semifinală sunt programate Belgia, Republica Cehă, Estonia, Irlanda, Muntenegru, Republica Macedonia, Polonia, România și Suedia.

Cine va reprezenta România la Eurovision 2022

Până în acest moment nu se știe pe cine va trimite România la Eurovision 2022. Pe 12 februarie s-au încheiat semifinalele Eurovision România 2022. Dintre cele 45 de piese, juriul, format din Ozana Barabancea, Cristian Faur, Randi, Alexandra Ungureanu și Adrian Romcescu, și publicul român i-au ales pe cei 10 care se înfruntă în finala națională Eurovision din 5 martie 2022.

Finaliștii Eurovision România 2022 sunt: Alex Parker & Bastien cu melodia „All this love”, Andrei Petruș cu melodia „Take me”, Cream, Minodora și Diana Bucşa cu melodia „România mea”, Dora Gaitanovici cu melodia „Ana”, Gabriel Basco, cu melodia „One night”, Kyrie Mendél cu melodia „Hurricane”, MØISE cu melodia „Guilty”, PETRA cu melodia „Ireligios”, VANU cu melodia „Never give up” și WRS cu melodia „Llamame”.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina a afectat concursul muzical Eurovision din 2022

Alina Pash, artista care a fost aleasă de Ucraina pentru a participa la competiția internațională din Italia, a fost descalificată după ce s-a aflat că a vizitat Crimeea în 2015. Cetățenilor ucraineni le este interzis să ajungă în Crimeea, teritoriu anexat de Rusia, pe cale aeriană. Solista de 28 de ani a adus dovezi că a mers acolo în interes personal, nu pentru a cânta, și că a făcut-o pe cale terestră, cu autobuzul. Cu toate acestea, organizatorii din țara ei natală au decis că este mai bine ca ea să fie înlocuită cu grupul Kalush Orchestra.

Citește și: Ziua Națională a României, sărbătoarea în care ne regăsim originile și unitatea. În anul pandemiei, de 1 Decembrie răsfoim online pagini memorabile de cultură

De asemenea, organizatorii Eurovision au primit o serie de solicitări de a interzice Rusiei să participe la competiția din acest an. Programat să se desfășoare în perioada 10-14 mai la Torino, Italia, concursul este împărțit în două serii de semifinale înainte de marea finală de sâmbătă, 14 mai. Atât Rusia, cât şi Ucraina sunt listate că vor participa în prima semifinală din 10 mai. În prezent, Ucraina este programată să încheie prima jumătate, iar Rusia a doua, potrivit Mediafax.

„Concursul Eurovision este un eveniment cultural apolitic. EBU este totuși îngrijorată de evenimentele actuale din Ucraina. Aceasta va continua să monitorizeze îndeaproape situația”, a transmis Uniunea Europeană de Radiodifuziune.

Te-ar putea interesa și