Ziua Națională a României, sărbătoarea în care ne regăsim originile și unitatea. În anul pandemiei, de 1 Decembrie răsfoim online pagini memorabile de cultură

Ziua Națională a României
Ziua Națională a României

Ziua Națională este de fiecare dată un prilej în care poporul este pus față în față cu istoria. Pentru România cifra a ajuns la 102, poate cea mai tumultoasă sută de ani din întreaga există a acestui popor, în care am experimentat şi regi şi dictatori, mai multe crize economice şi catastrofe, un mare Război şi o Revoluție uriaşă.

Chiar şi astăzi zi, când sărbătorim 102 ani de la Marea Unire, o facem într-un mod atipic, mai mult online şi mai puțin fizic, semn că vremurile se schimbă cu o viteză cu care istoria abia pare că ține pasul.

La 1 Decembrie 1918 nu exista nici internet şi nici televizor, nici măcar aparat de radio, şi totuşi la Marea Adunare Națională, organizată la Alba Iulia, o sută de mii de români au sosit din toate colțurile Transilvaniei, mulți îmbrăcați în haine de sărbătoare, alții cu uniformele militare ale momentului, toți animați de visul unirii întregii românimi.

Iar primul articol al hotărârii de la Alba Iulia reverberează şi azi în inimile noastre: “Adunarea națională a românilor din Transilvania, Banat şi țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți, la Alba Iulia, în ziua de 18 noiembrie (1 decembrie) 1918, decretează unirea acelor români şi a teritoriilor locuite de dânşii cu România”. Anterior datei de 1 decembrie, pe 27 martie, respectiv 15 noiembrie 1918, Adunările Naționale din Basarabia și Bucovina – provincii românești atât din punct de vedere etnic, cât și istoric – deciseseră, de asemenea, unirea cu România.

Tonul acestor acțiuni îndrăznețe a fost dat însă pe 11 februarie 1918, de către președintele Statelor Unite ale Americii, Woodrow Wilson, care a proclamat principiul autodeterminării popoarelor şi a rostit următorul discurs: „Aspirațiile naționale trebuie respectate; de acum înainte, oamenii nu mai pot fi dominați și guvernați decât cu consimțământul lor”. Aşa a luat naştere România Mare, dar şi state noi, precum Ucraina, o prezență în premieră pe harta lumii, în timp ce Polonia redevenea țară după ce mai bine de un secol fusese ştearsă din orice atlas.

Transformările majore ce au urmat Primului Război Mondial îşi arată şi astăzi efectele, la 102 ani de la istoricele evenimente. În aceşti peste o sută de ani, România a cunoscut democrație, dictatură și din nou democrație, a avut diferite forme de guvernare și niveluri diferite de dezvoltare socio-economică. Astăzi, România este al șaselea stat ca mărime și populație din Uniunea Europeană şi este membru strategic al NATO.

Şi, totuşi, Ziua Națională a României marchează în 2020 cea mai restrânsă paradă militară din istoria celebrărilor. Doar aproximativ 150 de militari din Ministerul Apărării Naționale au fost selecționați ca participanți activi la ceremonia oficială în format restrâns, organizată cu ocazia Zilei Naționale a României în Piața Arcul de Triumf, din Bucureşti. În plus, din cauza pandemiei, evenimentul se desfăşoară fără public, audiența fiind exclusiv online. În acest context merită subliniată abordarea Ministerului Afacerilor Externe, care face recurs la valorile cultural-istorice ale neamului românesc.

“Adaptând mijloacele de întâlnire și comunicare în contextul unui an dificil, este un privilegiu pentru diplomația română să propună un spațiu virtual de celebrare a acestei sărbători naționale pentru români, dar și prietenilor și partenerilor României, oriunde se află aceștia. În contextul actual fără precedent, cu numeroase restricții impuse de pandemie, este foarte important să ne amintim că apropierea este definită mai ales de solidaritate și de sentimentul apartenenței la valori comune. Ministerul Afacerilor Externe sărbătorește Ziua Națională într-un dialog virtual, cu sprijinul unor operatori culturali consacrați, ale căror eforturi sunt o marcă a spiritului creativ și a creației care contribuie la imaginea României contemporane”, se arată într-o comunicare MAE.

Spectacolele propuse spre vizionare online sunt de-a dreptul fascinante:

George Enescu – Poema română Op.1 (1897)

Puteți urmări înregistrarea concertului aici. Poema română este prima piesă orchestrală compusă de George Enescu, în 1897, când abia absolvise conservatoarele din Viena și Paris. Chiar dacă avea doar 16 ani când a scris-o, lucrarea este o realizare considerabilă, întrucât Enescu avea încă de atunci o înțelegere substanțială a orchestrei. Până la acel moment, marele muzician compusese deja trei dintre cele patru Simfonii de şcoală pentru orchestră, un Concert pentru vioară, o Baladă pentru vioară și orchestră, o Uvertură tragică, precum și o Fantezie pentru pian și orchestră, și – mai mult de atât – avea experiența de a cânta într-o orchestră și ca solist.

Premiera Poemei române a avut loc la Paris, în ianuarie 1898, sub bagheta lui Edouard Collonne. Enescu însuși a dirijat prima reprezentație la București, în martie 1899. Lucrarea a fost dedicată reginei Elisabeta a României. Între anii 1948 și 1989 această piesă nu a mai fost interpretată pe scena românească din motive politice, întrucât Poema se încheie cu acordurile Imnului Regal (Trăiască Regele), imnul național al României între 1884 și 1948. A fost inclusă într-un concert al Filarmonicii din București abia în 1990. Poema română a fost interpretat pentru prima dată la Festivalul Internațional George Enescu în cadrul ediției din 2017, la Ateneul Român, de orchestra franceză Les Siècles și Corul Regal, sub bagheta maestrului François-Xavier Roth.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este un eveniment ce promovează excelența în artele spectacolului. Teatrul Național Radu Stanca Sibiu și Festivalul Internațional de Teatru Sibiu oferă o serie de daruri teatrale online.

Ediția specială FITS online „Puterea de a crede” – spectacolele și evenimentele din cadrul FITS online sunt difuzate gratuit online, în fiecare sâmbătă, duminică, luni și marți exclusiv pe site-ul festivalului https://www.sibfest.ro/fits-online.

Spectacole lectură „Virgil Flonda”– în fiecare miercuri, gratuit online, pe pagina de Facebook FITS și pagina de Facebook TNRS.

ActoriSBOnline – Daruri teatrale – în fiecare miercuri, joi și vineri, momente umoristice, recitaluri de poezie, scene din spectacolele TNRS, de la Secția Română și Secția Germană, gratuit online, pe pagina de Facebook a TNRS și canalul de YouTube.

TNRS – Scena Digitală – în fiecare miercuri, joi și vineri, spectacolele Naționalului sibian, în format digital, înregistrate video în condiții de calitate high definition a sunetului și imaginii, pot fi vizionate, de oriunde din lume, pe bază de bilet.

Șaraimanic este o colecție de întâlniri, concerte și povești cu (poate) ultima generație de lăutari. Lăutărie și povestitorie.

Seria de filme “Who is Romania” este scrisă și prezentată de Tessa Dunlop, doctor în istorie, personalitate media britanică și expert în relațiile româno-britanice, și promovează România într-o manieră inovatoare. Proiectul contribuie la (re)descoperirea următoarelor 6 personalități românești cu destine remarcabile: Ștefan cel Mare; Regina Maria, George Enescu, Nicolae Grigorescu, Mihail Sebastian, Constantin Brâncuși.

Istoria României și a zilei de 1 Decembrie în bogatul fond al Arhivelor Diplomatice

Cu ocazia Zilei Naționale, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe vă prezintă un grupaj de documente diplomatice și fotografii de epocă ce redau atmosfera evenimentelor de la 1918, rememorând totodată și contribuția diplomației române la realizarea și recunoașterea internațională a Marii Uniri.

Proiectul de acum un veac a reprezentat o realizare a unor idealuri mai vechi, îndeplinite treptat, începând cu 1859, și la care au contribuit într-un efort comun Casa Regală, clasa politică, diplomația și armata, susținute de voința, eforturile și sacrificiile poporului român.1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care Marea Adunare de la Alba-Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, creându-se totodată un stat național unitar.

În anul 1990 a fost adoptată ca Ziua Națională a României, dar 1 decembrie are o istorie veche de peste 100 de ani, fiind o festivitate care a însemnat foarte mult pentru România Mare de după 1918, indiferent de datele diferite la care s-a sărbătorit Ziua Națională de-a lungul timpului.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite