Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Mondială a Educației și a Profesorului. Importanța rolului jucat de toți cei care activează în educație

Ziua Mondială a Educației și a Profesorului/ Freepik
Ziua Mondială a Educației și a Profesorului/ Freepik

În fiecare an, pe data de 5 octombrie global se sărbătorește Ziua Mondială a Educației și a Profesorului. Această zi marchează importanța rolului jucat de toți cei care activează în educație, din întreaga lume, dar și responsabilitatea pe o au în educarea generațiilor viitoare.

Istoria Zilei Mondiale a Educației și a Profesorului

Ziua Mondială a Educației și a Profesorului a fost desemnată de UNESCO cu scopul de a marca semnarea Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor. Recomandarea din 1966 împreună cu Recomandare privind învățământul superior (1977) formează principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice.

Tocmai din acest motiv, pe data de 5 octombrie sărbătorim atât ziua mondială a educației, cât și ziua profesorului. Profesorii sunt indispensabili dintr-un învățământ de calitate, motiv pentru care Organizația Națiunilor Unite insistă ca toți profesorii care sunt recrutați să fie remunerați pe măsură și să beneficieze de formare profesională, tocmai pentru a fi motivați de resursele educaționale și financiare.

Federația globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice “Education International” a lansat pe data de 5 octombrie 1994, o campanie de promovare ce are în vedere meritele cadrelor didactice, dar și contribuția acestora adusă în procesul educațional, la nivel mondial. Pentru a le recompensa performanțele profesorilor, în anul 2008 a fost instituit Premiul Hamdan.

Citește și: Ziua Internațională a Prieteniei, îi prețuim astăzi pe cei care ne sunt aproape. „Un prieten este o persoană care știe totul despre tine şi încă te iubește”

Premiul constă în suma de 300.000 de dolari, se acordă din doi în doi ani și se împarte la trei laureați ale căror proiecte pe care le-au susținut de-a lungul anilor au scopul de a îmbunătăți performanțele, dar și eficiența profesorilor.

Surpriză de la Google de Ziua Mondială a Educației și a Profesorilor

La nivel global, 5 octombrie este ziua profesorului sau, eventual, ziua educației. Indiferent ce nume îi dai, Google te ajută să nu uiți că azi este o zi specială pentru angajații din învățământ. Astfel că, în această dimineață, motorul de căutare a venit la înaintare cu un nou doodle dedicat profesorilor. Practic, a continuat tradiția celebrării zilelor importante din calendarul anual cu un gest pentru ziua profesorilor.

În acest caz, chiar și cei care nu sunt neapărat ancorați în astfel de manifestări, pot să ia la cunoștință evenimentul și, eventual, poate își aduc aminte de profesorii care au avut un impact pozitiv asupra educării și formării lor.

Ziua Mondială a Educației și a Profesorului/ Google
Ziua Mondială a Educației și a Profesorului/ Google

Ziua Mondială a Educației și a Profesorilor în România

În condiții ideale, Ziua Mondială a Educației și a Profesorilor ar fi trebuit să se reflecte într-o primă, un beneficiu financiar pentru profesorii din România, autoritățile române s-au gândit însă la o soluție mai simplă pentru a recompensa cadrele didactice. Din acest motiv, au oferit o zi liberă pentru elevi și profesori de Ziua Mondială a Educației și a Profesorilor, chiar dacă 5 octombrie 2022 a picat în mijlocul săptămânii.

Conform ordinului de ministru emis pe marginea acestui subiect, ”în ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzută de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil, nu se organizează cursuri”, relatează playtech.ro.

Citește și: Ziua Internațională a Podcast-ului. Cum a schimbat internetul interviurile tradiționale

Ziua liberă pentru profesori și elevi e cu două săptămâni și trei zile înaintea primei vacanțe a anului școlar în curs, structurat pe module de învățare (vacanța programată pentru 22-30 octombrie). Practic, pe 21 octombrie, peste aproximativ două săptămâni, se încheie primul modul de învățare și urmează o primă vacanță.

Mesaje de Ziua Mondială a Educației și a Profesorilor

„Dragi profesori, această este ziua în care, tradițional, vă adresăm, cele mai sincere urări de bine, de sănătate şi de împlinire. Dumneavoastră sunteți cei cu care, fiecare dintre noi, a început lecția vieții. Dacă suntem buni, e meritul dumneavoastră. La mulţi ani de ziua profesorului!”

„Vă aduc în dar cele mai sincere felicitări şi urări de bine. Va doresc să purtați şi în continuare cu cinste şi demnitate onorificul titlu de semănător al Cunoștințelor, Frumosului şi Binelui!”

„Această zi este o ocazie deosebită să vă aducem cele mai sincere şi frumoase urări de bine, sănătate, prosperitate dumnevoastră care sunteți atât de drag pentru fiecare dintre noi.”

„Doamna învățătoare să aveți parte de toată căldură omenirii, un ocean de sănătate şi toate florile lumii adunate în cel mai frumos buchet! La mulţi ani de ziua profesorului!”

„Vă mulțumesc, stimați profesori, pentru munca nobilă, fidelitatea faţă de profesie, efortul zilnic depus pentru creșterea şi educarea tinerelor generații.”

Citește și: Ziua Internațională a Întrebărilor Stupide. De ce considerăm unele întrebări lipsite de inspirație

„La mulţi ani tuturor celor care dăruiesc cea mai mare parte a timpului lor, copiilor! La mulţi ani de ziua profesorului!”

„Astăzi este Ziua Profesorului! Felicitări, dragi profesori! Vă dorim să primiți plăcere de la munca voastră, să aveți energie și satisfacție de la rezultatele elevilor voștri! Să aveți timp suficient pentru voi, să călătoriți prin lume și să împărtășiți impresii și cunoștințe valoroase cu elevii voștri!”

„La mulţi ani dragi profesori! Vă aduc cuvinte de mulțumire pentru munca imensă şi răbdarea pe care o depuneți în educația noastră.”

„În spatele fiecărui om bogat sau sărac, celebru sau nu, se află un dascăl. Iar primul dascăl care ne sculptează caracterul şi sufletul este neîndoielnic, învățătorul. La mulţi ani, doamnă profesoară!”

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite