Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Media de admitere 2023 în învățământul dual și profesional se calculează diferit. Schimbarea are loc în timpul anului școlar

Media de admitere 2023 în învățământul dual și profesional se calculează diferit/ Pixabay
Media de admitere 2023 în învățământul dual și profesional se calculează diferit/ Pixabay

Media de admitere 2023 în învățământul dual și profesional se calculează diferit. Au fost modificate metodologiile-cadru de organizare și desfășurare în învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3 și în învățământul profesional.

Modificările au loc în timpul anului școlar și nu au fost anunțate înainte de Ministerul Educației. Un alt aspect este reprezentat de faptul că cele două ordine au fost semnate pe 26 septembrie, iar publicarea în Monitorul Oficial are loc după 3 săptămâni de la semnare, relatează edupedu.ro.

Pe 13 octombrie, Ligia Deca, noul ministru al Educației, a avut prima conferință de presă, dar aceasta nu a comunicat schimbarea. În schimb, Deca a vorbit atunci despre predictibilitate: „Pot garanta că Ministerul Educației, cât voi fi ministru, nu va abdica de la principiul predictibilității. (…) Urmărim echitatea, predictibilitatea în sistemul de educație”.

Cum se calculează media de admitere pentru învățământul dual și profesional

„Art. 10. — Admiterea în învățământul dual se realizează în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere calculate în mod diferențiat, după cum urmează:

a) situația în care prin procedura de admitere elaborată de unitatea de învățământ în colaborare cu operatorii economici parteneri s-au organizat probe eliminatorii și s-au organizat și probe de admitere;

b) situația în care prin procedura de admitere elaborată de unitatea de învățământ în colaborare cu operatorii economici parteneri s-au organizat probe eliminatorii și nu s-au organizat probe de admitere;

c) situația în care prin procedura de admitere elaborată de unitatea de învățământ în colaborare cu operatorii economici parteneri nu s-au organizat probe eliminatorii și s-au organizat probe de admitere;

d) situația în care prin procedura de admitere elaborată de unitatea de învățământ în colaborare cu operatorii economici parteneri nu s-au organizat probe eliminatorii și nici probe de admitere.”

Citește și: Două universități din România, incluse în top 1000 Times Higher Education 2023

La articolul 12, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

Potrivit ordinului citat, calculul mediei de admitere în învățământul dual se face astfel:

a) în cazul în care s-au organizat probe eliminatorii și probe de admitere sau în situația în care nu s-au organizat probe eliminatorii și s-au organizat probe de admitere:

Media de admitere 2023 în învățământul dual și profesional se calculează diferit/ edupedu.ro

unde:

MAID = media de admitere în învățământul dual;

EN = media generală obținută la evaluarea națională din clasa a VIII-a;

PA = media notelor la probele de admitere stabilite de unitatea de învățământ în colaborare cu operatorii economici parteneri, calculată în conformitate cu art. 9 alin. (7);

b) în cazul în care s-au organizat probe eliminatorii și nu s-au organizat probe de admitere sau nu s-au organizat probe eliminatorii și nici probe de admitere:

MAID = EN,

unde:

MAID = media de admitere în învățământul dual;

EN = media generală obținută la evaluarea națională din clasa a VIII-a.”

Înainte de aceste modificări, dacă numărul de candidați înscriși nu depășea numărul locurilor oferite de unitatea de învățământ și nu se organizau probe de admitere, admiterea se realiza pe baza portofoliului educațional al elevului (medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care avea o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care avea o pondere de 20%).

În cazul în numărul de candidați înscriși era mai mare decât numărul locurilor oferite sau în situația în care se organizau probe de admitere indiferent de numărul de candidați înscriși pe numărul de locuri disponibile, admiterea se făcea astfel: 70% media de admitere definită în paragraful de mai sus și 30% media notelor obținute la probele de admitere stabilite la nivelul unității de învățământ.

Noul calcul al mediei de admitere în învățământul profesional

Ordinul 5.443 din 26 septembrie 2022 modifică articolul 10 din Metodologia-cadru din 31 august 2016 de organizare și funcționare a admiterii în învățământul profesional de stat:

„Art. 10. — Admiterea în învățământul profesional se realizează în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere calculate în mod diferențiat, după cum urmează:

a) situația în care numărul de candidați înscriși depășește numărul locurilor oferite de unitatea de învățământ;

b) situația în care numărul de candidați nu depășește numărul locurilor oferite de unitatea de învățământ.”

Citește și: Elevii cu note de 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat vor primi bani de la guvern. Care este suma de care pot beneficia aceștia

Conform ordinului publicat în Monitorul Oficial, calculul mediei de admitere în învățământul profesional se face astfel:

În situația în care numărul de candidați înscriși depășește numărul locurilor oferite de unitatea de învățământ, calculul este următorul:

Media de admitere 2023 în învățământul dual și profesional se calculează diferit/ edupedu.ro

unde:

MAIP = media de admitere în învățământul profesional;

ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a;

EN = media generală obținută la evaluarea națională din clasa a VIII-a;

PSA = nota la proba suplimentară de admitere stabilită de unitatea de învățământ în colaborare cu operatorii economici parteneri;

În cazul în care numărul de candidați nu depășește numărul locurilor oferite de unitatea de învățământ, atunci media se calculează astfel: MAIP = EN

unde:

MAIP = media de admitere în învățământul profesional;

EN = media generală obținută la evaluarea națională din clasa a VIII-a.

Până acum, în cazul în care numărul de candidaţi înscrişi în învățământul profesional nu depăşea numărul locurilor oferite de unitatea de învăţământ, admiterea se realiza pe baza portofoliului educaţional al elevului (media de admitere era calculată ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20%).

Dacă numărul de candidaţi este mai mare decât numărul locurilor oferite de unitatea de învăţământ, admiterea se făcea luând în calcul în proporţie de 70% media de admitere prevăzută în paragraful anterior şi în proporţie de 30% nota obţinută la proba suplimentară de admitere stabilită de școală.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite