ADVERTISEMENT

Federațiile sindicale din educație anunţă grevă generală, din 22 mai. Miercuri va avea loc o grevă de avertisment

Federațiile sindicale din educație anunţă grevă generală, din 22 mai/ Pexels
Federațiile sindicale din educație anunţă grevă generală, din 22 mai/ Pexels

Reprezentanţii federațiilor sindicale din educație au anunţat, marţi, că vor declanșa greva generală din 22 mai. Ea va fi precedată de o grevă de avertisment, miercuri, între orele 11.00 şi 13.00.

Decizia de a recurge la protest a fost luată în urma referendumului organizat de organizațiile sindicale în rândul angajaților din sistem. Salariații din învăţământ solicită majorarea salariilor, investiţii în baza materială a școlilor, eliminarea birocrației, dar şi măsuri pentru ca incidente violente să nu mai aibă loc în școli.

Citește și: BAC 2023 sesiunea specială. Elevii susțin proba obligatorie a profilului: Matematică sau Istorie

”Nemulțumirile sunt arhicunoscute, nu cred că mai e momentul să le amintim: de la salarii umilitoare, prăbușirea puterii de cumpărare din cauza inflației, anomalii în ceea ce priveşte salarizarea celor care ocupă funcții de conducere şi altele. Prin urmare, în urma acestui referendum, la nivelul Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ procentul de grevă este de 71,29% din totalul membrilor de sindicat, ceea ce înseamnă foarte mult. (…) Acesta este rezultatul, este voința oamenilor de a declanșa conflictul colectiv de muncă şi de a intra în grevă generală”, a anunţat, marţi, liderul FSLI, Simion Hăncescu.

El a explicat că la ultima grevă generală, care a avut loc în urmă cu aproape 18 ani, 60% dintre membrii de sindicat din învăţământ au fost pentru această acţiune, potrivit News.ro.

La rândul său, Marius Nistor, liderul Federaţiei ”Spiru Haret”, a arătat că 73,23% dintre membrii Federaţiei s-au exprimat pentru grevă. Acesta a precizat că din 17 mai, între orele 11-13, va începe o grevă de avertisment, în aceste ore urmând a fi oprită orice activitate.

Citește și: Calendarul anului școlar 2023-2024, anunțat de Ministerul Educației: Vacanța de primăvară a fost mutată de Paște

”Conform datelor referendumului declanșat de Federaţia Sindicatelor din Educație Spiru Haret împreună cu FSLI (…) din cei 70.000 de membri de sindicat 73,23% s-au exprimat în favoarea declanșării grevei generale cu începere din 22 mai. Greva generală va fi precedată, conform prevederilor legislației în vigoare, de declanșarea unei greve de avertisment care va avea loc cu începere din 17 mai, în intervalul orar 11-13, cu încetarea tuturor activităților specifice care ar trebui să se desfăşoare în unitățile de învăţământ preuniversitar”, a afirmat Marius Nistor.

El a precizat că participarea dascălilor la marșul din 10 mai a fost un ”mesaj extrem de puternic” transmis de salariații din sistem către guvernanți, mesaj conform căruia angajaţii din educație nu mai acceptă tergiversarea unor măsuri care să rezolve doleanțele personalului didactic, nedidactic şi didactic auxiliar.

Te-ar putea interesa și