Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Preţurile gazelor au crescut în Europa cu 10%, pe fondul unei greve la operațiunile Chevron din Australia

Gaze/ Freepik
Gaze/ Freepik

Prețurile gazelor în Europa au înregistrat o creștere semnificativă de 10% vineri, ca urmare a faptului că lucrătorii de la operațiunile Chevron din Australia, implicate în industria gazelor naturale, au intrat în grevă. Această acțiune sindicală a stârnit îngrijorări privind o eventuală scădere a livrărilor globale de gaze naturale, conform relatărilor CNBC.

Greva a avut loc la proiectele Gorgon și Wheatstone din Australia de Vest și a venit după mai multe zile de discuții pentru a ajunge la un acord între sindicate și Chevron. Cu toate acestea, negocierile nu au reușit să rezolve o dispută îndelungată legată de salarii și siguranța locurilor de muncă.

În prezent, nu sunt programate alte negocieri între compania energetică americană Chevron și sindicatele care reprezintă lucrătorii din proiectele de gaze naturale lichefiate.

Citește și: Investitorii îndeamnă băncile europene să nu mai finanţeze noi proiecte de petrol şi gaze

Opriri temporare ale activităților, cu durate de până la 11 ore, sunt programate să continue până joi, când acțiunea de protest ar putea escalada într-o grevă cu o durată de două săptămâni.

Prețul gazelor pe termen de o lună la hub-ul Dutch Title Transfer Facility (TTF), un reper european pentru tranzacționarea gazelor naturale, a înregistrat vineri o creștere de aproximativ 10%, ajungând la 36 de euro (38,50 USD) pe megawatt-oră, relatează News.ro.

Un purtător de cuvânt al Chevron Australia a declarat: „Din păcate, după numeroase întâlniri și sesiuni de mediere în fața Comisiei de Relații de Muncă, rămânem în dezacord cu privire la aspectele cheie.” Comisia de Relații de Muncă se referă la tribunalul independent de relații de muncă din Australia, care a mediat discuțiile.

Chevron Australia a mai adăugat că sindicatele au cerut condiții pe care le-au considerat „prea ridicate și în afara parametrilor standard din industrie,” fără a oferi detalii suplimentare.

Temele privind greva din Australia, unul dintre cei mai mari exportatori de gaze naturale lichefiate din lume, au determinat o creștere recentă a prețurilor gazelor în Europa, iar analiștii anticipează persistența volatilității pe termen scurt pe piața gazelor.

Citește și: Schimbările climatice, o ameninţare majoră pentru stațiunile de schi din Europa. Cum vor fi afectate acestea

Deși prețurile gazelor europene au crescut la aproximativ 43 de euro luna trecută, ulterior câștigurile au scăzut, în timp ce cele două părți au încercat să găsească o soluție pe cale amiabilă. Cu toate acestea, contractul TTF rămâne semnificativ sub vârful atins vara trecută, când prețurile au depășit 300 de euro.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite