Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Taxele cresc de la 1 ianuarie 2023. Câți bani vor scoate românii din buzunar pentru vacanțe și ieșiri în oraș

Taxele cresc de la 1 ianuarie 2023/ Freepik
Taxele cresc de la 1 ianuarie 2023/ Freepik

Taxele cresc de la 1 ianuarie 2023. Românii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru vacanțe și ieșiri în oraș.

Decizia a fost luată după ce noul proiect de cod fiscal a trecut de Parlament, cu toate că ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, susține că ar fi vorba despre eliminarea unor excepții. Un exemplu ar fi pâinea servită la restaurant care are TVA de 5%, în condițiile în care aceeași pâine are în magazine TVA de 9%, potrivit Antena 3.

Citește și: Indicele ROBOR la trei luni a scăzut luni la 8% pe an. Cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani a fost înregistrat pe 26 octombrie

Cu alte cuvinte, va crește TVA pentru masa la restaurant, dar și pentru cea din sistem catering, de la 5% cât este în prezent, la 9%, de la 1 ianuarie. Tot din prima zi a anului 2023 va fi majorat TVA-ul pentru serviciile de cazare la hotel, de la 5% la 9%. Taxele vor crește și pentru berea fără alcool, sucuri și cidru, de la 9% la 19%.

Citește și: Cele mai căutate domenii în care vor să se angajeze tinerii

De la 1 ianuarie, cota de TVA de 5% va fi redusă pentru o singură locuință, însă prețul locuinței trebuie să se încadreze în 120.000 de euro fără TVA. Pentru a doua sau a treia locuință sau pentru o casă care depășește suma de 120.000 de euro, TVA-ul va crește la 19%.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite