Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

De ce e bine să speli haine cu apă rece în mașina de spălat. Sigur nu știai acest truc simplu

De ce e bine să speli haine cu apă rece în mașina de spălat/ Freepik
De ce e bine să speli haine cu apă rece în mașina de spălat/ Freepik

Mașina de spălat haine are o mulțime de programe diferite din care să alegi. Poți folosit câte un program diferit pentru hainele delicate, pentru cele din lână sau pentru bumbac, dar ce faci atunci când ai puține haine din toate materialele?

Atunci când trebuie să bagi la spălat și se strâng o mulțime de haine de la toată familia, cu siguranță te confrunți cu faptul că nu știi ce program să folosești pentru a fi eficient. Răspunsul este surprinzător: în marea majoritate a cazurilor, este indicat să se efectueze o spălare cu apă rece. Apa fierbinte riscă să lase pete, iar fibrele delicate preferă apa rece. De aceea, ar trebui să alegi întotdeauna apa rece pentru spălarea rufelor.

Citește și: Cum au devenit lumânările cea mai adorată decorațiune de casă, în secolul 21

În primul rând, este indicat să pornești o spălare cu apă rece dacă trebuie să speli rufele pătate. De fapt, multe tipuri de pete, de la cele de iarbă, până la cele de mâncare sau pete de sânge, sunt mai ușor de îndepărtat prin spălare în apă rece. Apa fierbinte, în schimb, riscă să fixeze petele pe țesătură. De aceea este mai bine să speli hainele pătate cu apă rece.

Fibrele delicate preferă apa rece. Un alt motiv este că apa rece nu strică hainele delicate. Țesăturile precum mătasea, inul, lâna și materialele elastice riscă să fie deteriorate iremediabil dacă sunt supuse spălării cu apă fierbinte. Pentru a păstra caracteristicile originale și calitatea acestor țesături, ar trebui să le speli cu apă rece.

Citește și: Modul prin care poți să iei mai multe haine cu tine în vacanță, fără să plătești în plus pentru bagaj

Apa rece este eficientă pentru îndepărtarea murdăriei și a petelor. Ca să nu mai vorbim de faptul că spălarea în apă rece îți permite și să economisești la factură. De asemenea, trebuie să ai grijă să alegi detergentul potrivit, în funcție de tipul de murdărie care trebuie îndepărtat.

Există totuși și excepții. În primul rând articolele care trebuie sterilizate și nu sunt realizate din materiale foarte delicate. Prosoapele pot rezista și la temperaturi mai ridicate, motiv pentru care sunt mai moi și mai pufoase.

Te-ar putea interesa și