Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Michael J. Fox, recompensat cu un Oscar onorific pentru inițiativele sale în vederea combaterii Parkinson

Michael J. Fox
Michael J. Fox

Vedeta peliculei „Back to the Future”, Michael J. Fox, a primit un Oscar onorific pentru acţiunile sale din domeniul luptei împotriva bolii Parkinson, o afecțiune neurodegenerativă cu care actorul canadian a fost diagnosticat în urmă cu 30 de ani.

Actorul în vârstă de 61 de ani a primit statueta, care recompensează angajamentul umanitar al unei personalităţi din lumea cinematografiei, cu prilejul unei seri de gală desfășurată sâmbătă la Los Angeles, la care au luat parte numeroase celebrităţi de la Hollywood, relatează Agerpres.

„Mă faceţi să tremur, opriţi-vă!”, a glumit actorul în timp ce era ovaţionat în picioare, calificând această recompensă „drept o onoare complet neaşteptată”.

Michael J. Fox a devenit celebru în urma rolului din trilogia „Back to the Future”, realizată în perioada 1985-1990, în care interpretează rolul unui adolescent ce călătorește în timp, pe nume Marty McFly. În 1991, la doar 29 de ani, actorul a fost diagnosticat cu boala Parkinson, iar medicii i-au spus că mai are doar zece ani de activitate. Circa 10 milioane de persoane la nivel global sunt diagnosticate cu această boală care afectează funcțiile motorii.

Citește și: Ce părere are Tim Burton despre România. Regizorul a filmat serialul „Wednesday” la noi în țară: „E ceva memorabil”

Woody Harrelson, care a jucat alături de Fox în pelicula ”Doc Hollywood” în perioada când actorul a primit diagnosticul, a declarat sâmbătă în faţa publicului că ”nu i-a venit să creadă, întrucât Mike are calități aproape invincibile, supraumane”.

„Nu s-a complăcut niciodată în a-şi plânge de milă, din contră a transformat un diagnostic năucitor într-un angajament curajos”, a mai spus el.

Fox, care a devenit celebru în anii 1980 odată cu serialul de comedie NBC „Family Ties”, şi-a dezvăluit public afecțiunea în 1998, odată cu lansarea serialului de televiziune „Spin City”.

S-a retras parţial din lumina reflectoarelor câţiva ani mai târziu pentru a se consacra fundaţiei sale care se ocupă de finanţarea cercetării împotriva maladiei Parkinson şi prin intermediul căreia a colectat peste un miliard de dolari.

„Nu am făcut nimic eroic”, a subliniat el sâmbătă.

Vedeta, care s-a retras din actorie în 2020, a suferit în ultimele luni multiple fracturi şi alte răniri după mai multe căzături, necesitând o operaţie la un umăr. Sâmbătă, actorul a traversat pe scenă, rugând-o pe soţia sa, care i-a fost şi parteneră de distribuţie în serialul ”Family Ties”, Tracy Pollan, să-l ajute să-şi transporte statueta.

Citește și: Cartea de memorii a prinţului Harry, „Spare”, va fi lansată în ianuarie 2023

Oscarurile onorifice sunt înmânate pentru a recompensa întreaga activitate şi fac obiectul, din 2009, unei decernări separate de ceremonia principală. Printre personalitățile distinse se numără actrițele Angelina Jolie şi Liz Taylor, precum şi celebra realizatoare de televiziune Oprah Winfrey. În cadrul ceremoniei de sâmbătă, a mai fost premiată şi cantautoarea Diane Warren, semnatara unor hituri precum „I Don’t Want to Miss a Thing”, al trupei Aerosmith. Cu 13 nominalizări la Oscar, ea nu s-a aflat niciodată pe lista premiaților.

„Am niște discursuri bune care au rămas mototolite în buzunare”, a glumit ea în aplauzele publicului.

Regizorul australian Peter Weir, realizatorul unor pelicule precum „Witness”, „Dead Poets Society” şi „The Truman Show”, a primit de asemenea un Oscar onorific. Cineasta Euzhan Palcy, originară din Martinica, a fost recompensată pentru întreaga carieră care include pelicula „A Dry White Season”, o adaptare după romanul semnat de André Brink despre Apartheid în Africa de Sud, cu Marlon Brando în distribuţie.

„Poveştile mele nu sunt nici albe, nici negre, ele sunt universale, în culori”, a declarat ea.

Te-ar putea interesa și