Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Cel mai vechi condamnat la moarte din lume va avea dreptul la un nou proces

Cel mai vechi condamnat la moarte din lume va avea dreptul la un nou proces
Cel mai vechi condamnat la moarte din lume va avea dreptul la un nou proces

Un tribunal japonez a ordonat luni rejudecarea procesului unui bărbat de 87 de ani considerat cel mai vechi condamnat la moarte din lume, la aproape 60 de ani după condamnarea sa pentru crimă.

Avocații lui Iwao Hakamada au ieşit luni din Înalta Curte din Tokyo după o scurtă audiere, agitând pancarte care cereau un nou proces, în timp ce susținătorii săi strigau: „Eliberaţi-l pe Hakamada, acum”.

„Am aşteptat această zi timp de 57 de ani şi a venit”, şi-a exprimat satisfacția Hideko, sora lui Hakamada şi principala sa susținătoare.

Citește și: O femeie a fost condamnată pentru că și-a ucis soțul din cauza papagalului. Detaliul uluitor care a dat-o de gol

Japonezul a petrecut peste patru decenii pe culoarul morţii după condamnarea sa în 1968 la pedeapsa capitală pentru asasinarea șefului său şi a trei membri ai familiei acestuia, relatează Agerpres.

Iwao Hakamada a mărturisit crimele după mai multe săptămâni de interogatorii în detenţie, dar apoi a retractat. De atunci el şi-a susţinut nevinovăţia, însă pedeapsa a fost confirmată în 1980.

Acest fost boxer a fost eliberat în 2014, un tribunal recunoscându-şi îndoielile privind vinovăția sa plecând de la testele ADN efectuate pe hainele însângerate, piesa de rezistență a acuzării, şi luând decizia de a-i oferi un nou proces. Însă în 2018, nouă lovitură de teatru, la apelul parchetului Înalta Curte din Tokyo a pus la îndoială fiabilitatea testelor ADN şi a anulat decizia din 2014.

Curtea supremă japoneză a anulat însă la sfârşitul lui 2020 decizia care îl împiedica pe Hakamada să fie judecat din nou în încercarea de a-şi obţine achitarea, o veste pe care sora sa Hideko a primit-o ca pe un „cadou de Crăciun”.

Apropiații săi acuză sechelele psihologice cu care Hakamada a rămas în peste patru decenii de detenţie pe culoarul morţii, temându-se în fiecare zi că ar putea avea loc execuția sa prin spânzurare.

Citește și: Roata Ecaterinei – cea mai teribilă pedeapsă din lume

În ultimii ani, cererile de revizuire a procesului s-au înmulțit în arhipelagul nipon, din cauza schimbărilor în justiție, între care şi introducerea de jurii populare pentru crimele grave şi a faptul că procurorii trebuie să prezinte probele materiale acuzării. Nu la fel stăteau lucrurile în trecut, iar asta ducea la situaţia în care mărturisirile deveneau principalele elemente probatorii.

Japonia este, alături de SUA, una dintre țările industrializate şi democratice care încă recurg la pedeapsa capitală, cu care opinia publică din Japonia este în mare parte favorabilă.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite