Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Roata Ecaterinei – cea mai teribilă pedeapsă din lume

Roata Ecaterinei – cea mai teribilă pedeapsă din lume/ Grunge
Roata Ecaterinei – cea mai teribilă pedeapsă din lume/ Grunge

Pedeapsa penală medievală cu roata a fost adesea un coșmar, cu sentințe istovitoare și brutale menite să provoace cât mai multă durere și agonie celor condamnați, adesea, în opinia publică deplină.

Spânzurările, decapitările, vulturii iubitori de sânge, escapismele și arderea pe rug erau toate date celor considerați a fi greșit, fiecare cu propriile orori în speranța de a descuraja orice criminali. Una dintre cele mai comune și mai brutale metode de execuție a fost roata Ecaterinei, cunoscută și sub numele de roata de rupere sau pur și simplu roata.

Potrivit Cronicilor medievale, Roata Ecaterina a fost folosită din Antichitate până în Epoca modernă timpurie. A fost foarte populară în perioada medievală, în special în Franța și Germania, unde a fost unul dintre cele mai utilizate dispozitive de tortură și execuție, în special pentru cei condamnați pentru infracțiuni grave, cum ar fi furtul și crima. În timp ce metodele exacte diferă de țară și de perioada de timp, toate execuțiile de pe roată au implicat membre rupte și dureri agonizante, potrivit Grunge.

Roata avea multe versiuni, toate dintre acestea fiind îngrozitoare

 Prin intermediul colecției de istorie, legenda spune că roata a fost folosită pentru prima dată pe Sf. Ecaterina de Alexandria, care a refuzat să renunțe la credința ei creștină în anul 305 d.Hr. Cercetătorii secolului al VI-lea au înregistrat utilizarea roții, și a fost folosită în timpul Imperiului Roman pentru cei care au comis crime agravate. De-a lungul secolelor, utilizarea a devenit mai răspândită în întreaga Europă, cu două metode principale de tortură. Una trebuia să fie frânată de roata însăși, făcută inițial prin faptul că, condamnații se întindeau pe drum în timp ce o căruță trecea peste ei. Acest lucru a evoluat la o singură roată care ar rupe fiecare membru și coloană vertebrală. Victima era apoi țesută în spițe și lăsată să moară.

Citește și: Tehnica de tatuare folosită la Auschwitz. Cine a fost cel care a tatuat mii de prizonieri în lagărul morții

Cealaltă metodă nu a fost mult mai frumoasă. Infractorii erau zdrobiți de roată, strânși la spițe și bătuți cu un ghel de fier. Uneori, roata era rotită, astfel încât zona de impact era mai puțin predictibilă.

Amploarea torturii a fost determinată de sentință. Pentru crimele considerate mai mici, condamnații ar primi câteva lovituri înainte de a fi sufocați sau uciși instantaneu de o lovitură în piept. De aici provine termenul „lovitură de grație” sau lovitură de milă. Mai multe condamnări atroce au însemnat o tortură mai lungă, în care fiecare membru a fost vizat, iar corpul a fost lăsat să moară în public, fie din cauza expunerii, deshidratării, șocului sau atacurilor animalelor. Pe măsură ce Europa a intrat în Epoca modernă, roata Ecaterinei a fost considerată o pedeapsă prea grafică, iar plutoanele de agățare și de tragere au devenit metodele preferate de execuție, potrivit Grunge.

Imagini religioase

Uneori, roata era folosită pentru crucificare. O roată ar fi ridicată pe un suport sau în țepușe și, pentru o bună măsură, istoricul Josephus notează că, ei chiar au ars creștini pe roți cu sulițe. După moarte, corpul era încă pe roată, ceea ce a făcut ca trupul să fie profanat de către gunoieri. În bătaia de joc a creștinismului, ideea răstignirii cu roata era astfel încât cineva să nu poată trece de la moarte la înviere. Nu toți cei care au fost torturați cu roata au murit. Un om medieval găsit de cercetătorii din Milano a avut scheletul deteriorat foarte rău și a avut catarame găsite lângă cadavrul său. Charlotte Edwards de la The Sun citează cercetători din Journal of Archaeological Science care spun că a fost unul dintre cele mai grave cazuri de tortură din toate timpurile, potrivit Medium.

Procesul de ucidere pe roata/ Foto: Public Domain

În ceea ce privește originea metodei de execuție, istoricul Pieter Spierenberg, autor al spectacolului suferinței, spune că francii au folosit vagoane care transportau o greutate mare pentru a-i conduce pe oameni. Legenda Sf. Ecaterina de Alexandria este cea mai cunoscută victimă a torturii la roată. După cum spune legenda, Sf. Ecaterina nu a suferit, Dumnezeu a intervenit chiar în timp ce ea era fixată de marginea roții. Roata s-a rupt și țepii săi au ieșit, rănind mulți spectatori care au aplaudat moartea ei. De aceea, astăzi, un alt nume pentru roata de rupere este roata Ecaterinei. Aparent, împăratul roman a încercat să o decapiteze pe Ecaterina, dar când a murit, ea era atât de sfântă încât laptele curgea din trupul ei în loc de sânge.

St. Clement a fost, de asemenea, executat cu roata. El a fost fixat de o roată în timp ce romanii l-au bătut cu nuiele, murind în durere alături de un preot și doi diaconi.

Citește și: Cum arăta o zi pe Pământ acum un milion de ani. Evoluția omenirii este cu adevărat formidabilă

Utilizarea sa în Europa medievală

Roata va fi folosită mai târziu în Franța, exclusiv pentru infracțiuni de trădare și crimă. Acesta ar fi modificat în timp ce este folosit în Franța, lăsând pe cineva pe o roată de lemn în timp ce întinde membrele cuiva printre țepi. De asemenea, a fost inclusă o bară de fier pentru a rupe oasele torturii. Fiecare persoană ar primi, de asemenea, o lovitură de grație sau o lovitură de moarte milostivă.

Charles-Henri Sanson, călăul din timpul Revoluției Franceze care l-a executat pe Ludovic al XVI-lea, a supravegheat mai multe execuții folosind roata. De obicei, roata a fost folosită pentru a extrage informații, ca majoritatea formelor de tortură. Infractorii vor fi coaxați să dea numele co-conspiratorilor lor. Potrivit Natasha Sheldon de la History Collection, roata a început să fie o formă mult mai comună de execuție în Evul mediu. Și, de obicei, erau două moduri de a fi torturat sau ucis de roată, puteai fi torturat pe roată sau de roată.

Moartea lui Jean Calas/ Foto: Public Domain

A fi torturat de roată, care mi se pare cea mai crudă opțiune, implica rostogolirea ei prin mai multe forme, ruperea oaselor persoanei. În esență, a fi torturat de roată era ca și cum ai fi fost călcat de mașină, de mai multe ori, și ai trăi prin ea. A fi torturat și executat pe roată a inclus lovirea cuiva cu un ciocan sau alt dispozitiv în timp ce se afla pe roată. Uneori, pentru un efect suplimentar, roata se rotea pentru a maximiza durerea, potrivit Medium.

Interpretări

Credeți sau nu, roata a fost folosită pentru motive și mai insidioase decât pedepsirea celor mai răi criminali din emisfera vestică: pedepsirea sclavilor. După revoltele sclavilor din New York și Louisiana Franceză, moartea cu roata a fost folosită pentru a pedepsi cu cruzime sclavii. Ofițerul militar John Gabriel Stedman și-a amintit că sclavii au fost uciși fără milă, pe roată, fără lovitură de grație. Într-un caz, după o revoltă a sclavilor, oficialii locali au torturat un sclav timp de șase ore, tăindu-i membrele înainte de a-l ucide.

Sf. Ecaterina/ Foto: Public Domain

Moartea pe roată ar fi adesea un act de milă, așa cum a remarcat și reiterat Brandon Christensen. În cazurile în care oficialii doreau cu adevărat ca subiecții să sufere, ei ar fi lăsat corpul pe o roată pentru a avea trecători de veghere, iar păsările și gunoierii mănâncă morții și corpul în descompunere. În tradiția medievală, acest lucru a fost astfel interpretat încât sufletul nu a mers niciodată înspre cer, potrivit Medium.

Citește și: Adevărul despre cele 7 minuni ale lumii. Ce nu ți s-a spus niciodată despre ele

Roata era o formă de execuție menită să producă pedeapsă și durere maximă. Acestea erau adesea execuții publice, menite să trimită un mesaj, iar ca formă de tortură, roata era adesea folosită pentru a extrage informații. Execuțiile la roată ale Ecaterinei au fost, de asemenea, menite să umilească victimele. Articolul publicat în Journal of Archaeological Science de cercetătorii de la Universitatea din Milano sugerează că, execuția și tortura cu roata s-ar fi extins în Italia și ar fi fost mai expansivă decât se credea inițial.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite