ADVERTISEMENT

De ce nu trebuie să atingi o balenă moartă. Motivele care te vor face să fugi dacă întâlnești așa ceva

De ce nu trebuie să atingi o balenă moartă/ The New York Times
De ce nu trebuie să atingi o balenă moartă/ The New York Times

Toată lumea va fi curioasă dacă se plimbă pe plajă și întâlnește accidental o carcasă de balenă în derivă. Dar nu face acțiuni dăunătoare pentru tine și pentru alții din cauza lipsei de cunoaștere.

Aceste carcase de balenă uriașă conțin multe riscuri și pericole. Mai jos sunt o grămadă de motive care vă vor explica de ce nu ar trebui să atingeți niciodată o balenă moartă.

1. Balenele moarte sunt rezervoare bacteriene, care conțin mulți agenți patogeni

Când un organism viu moare, bacteriile și viermii atacă, determinând corpul să se descompună rapid. Deci, nu la mult timp după moartea animalului, corpul său va începe să elibereze un miros neplăcut (miros urât) datorită prezenței bacteriilor și eliberării de cadaverină și putrescină. Organele interne se vor descompune mai întâi, creând o acumulare de gaze în organism, de obicei gaze pe bază de metan și azot, determinând corpul să cadă într-o stare „bombastică”. Acest gaz va scăpa rapid din cauza descompunerii pielii.

Citește și: Povestea oamenilor care au supraviețuit după ce au fost înghițiți de o balenă

Cu cât animalul este mai mic, cu atât timpul de descompunere este mai rapid. În ceea ce privește animalele de dimensiuni uriașe, în special balenele, carcasa sa va crea un mod diferit. Pielea balenei este foarte groasă și are o elasticitate puternică, rezistă la presiuni extreme și este extrem de dificil de descompus. Stratul super-gros de grăsime de sub piele durează mult timp pentru a se descompune. După ce o balenă moare, mai mult de 90% din țesuturile moi ale corpului său pot fi o sursă de hrană pentru un număr mare de organisme pe o perioadă lungă de timp. Deci, se poate vedea că, dacă este permis să se descompună, nu se știe cât timp va dura să se descompună complet. Cantitatea imensă de bacterii ascunse în interior va provoca daune mediului și sănătății umane. Salvamarii atunci când lucrează trebuie să fie, de asemenea, foarte atenți cu bacteriile parazitare pe pielea balenei. Acestea pot deveni infectate dacă cad accidental într-o rană deschisă, potrivit Toplist.

2. Balenele moarte pot exploda

Pielea balenei este foarte groasă și are o elasticitate puternică, rezistă la presiuni extreme și este extrem de dificil de descompus. Stratul super-gros de grăsime de sub piele durează mult timp pentru a se descompune. Atunci când presiunea gazului din interiorul balenei crește la niveluri periculoase, poate avea consecințe „explozive”.

În condiții normale, aceste gaze vor scăpa prin deschideri, cum ar fi gura sau anusul. Cu toate acestea, s-a constatat că masa corpului balenei ar face ca fiecare gaură din corpul său să fie sigilată, iar gazul nu ar avea nicio modalitate de a scăpa. Iar cadavrul continua să acumuleze gaz în acest fel și, în timp ce capacitatea corpului era limitată, era inevitabil ca acest cadavru să explodeze. Nu există un cronometru pentru acest lucru. Deci, exploziile bruște pot provoca organele, carnea și sângele să se stropească peste tot. Aceste resturi au zburat la zeci, chiar sute de metri distanță. Cu o masă atât de mare și o viteză extraordinară, este posibil să se deterioreze obiecte mari și solide, cum ar fi case, mașini, copaci etc.

3. Impactul asupra operațiunilor de curățare și salvare

Când descoperă o carcasă de balenă spălată pe țărm, prima reacție a oamenilor este cea curioasă de a sta în jur, chiar aproape de a face fotografii. Pentru că nu este ușor să fii martor la această priveliște rară, cel mai mare mamifer de pe planetă a fost spălat pe uscat, fără apărare sau rezistență. Strângerea unui număr mare de persoane în zona carcasei balenelor în derivă va provoca congestie locală în acea zonă. În plus, atunci când echipa de salvare sosește pentru a rezolva problema, va fi dificil să se miște, potrivit Toplist.

Citește și: Descoperirea șocantă făcută de un cuplu în propria casă. Fostul proprietar le-a lăsat un bilet din 1970 care arăta prețul real al casei

Dacă vă apropiați și atingeți carcasa balenei, aceasta vă afectează nu numai pe voi în mod personal, ci și pe alți oameni. Atingerea acestei „bombe cu explozie lentă” este ca și cum ar amenința viața tuturor. Acest lucru poate face ca salvarea și manipularea scenei să fie dificilă și complicată. Și poate că tu faci ca oamenii, în loc să se ocupe de o carcasă de balenă, trebuie să curețe un câmp de luptă urât mirositor de-a lungul unui întreg oraș. Vă rugăm să păstrați distanța corespunzătoare, sau cel mai bine, stați departe de aceste carcase de balene. Și ar trebui să urmați instrucțiunile echipei de salvare, astfel încât să nu intrați în probleme.

Te-ar putea interesa și