Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Cât de des ar trebui să-ți speli părul. Experții au explicat în detaliu acest lucru

Cât de des ar trebui să-ți speli părul/ Pexels
Cât de des ar trebui să-ți speli părul/ Pexels

De-a lungul timpului, am tot auzit diferite mituri despre spălatul părului, însă nu am primit nicio informație concretă care să ne scoată din confuzie. Dacă cei mai mulți oameni consideră că nu este indicat să-ți speli părul prea des, pentru a nu-ți distruge scalpul, ei bine, doi experți în sănătatea părului și al scalpului au descompus câteva mituri cu privire la spălatul podoabei capilare. 

Anabel Kingsley, președintele unui brand cunoscut de cosmetice pentru păr și consultant tricolog pentru Philip Kingsley, alături de Helen Reavey, tricolog și hairstylist celebru, au dezvăluit cum ar trebui să arate o rutină benefică pentru părul și scalpul tău, potrivit elle.com

Este nesănătos să-ți speli părul în fiecare zi?

„Absolut nu! Spălarea zilnică a părului este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru sănătatea scalpului tău”, explică Anabel Kingsley.

Oamenii tind să se comporte diferit cu piele scalpului, însă uită de faptul că și aceasta este aceeași piele a corpului. Deși folosesc uleiuri și seruri de hidratare, aceștia nu aplică aceeași rutină pentru scalp cum o aplică pentru restul corpului. 

Citește și: 10 coafuri pe care trebuie să le încerci toamna aceasta

„Mereu mi-a plăcut să dau acest exemplu: De ce compari rutina de îngrijire a părului cu rutina de îngrijire a feței? Ți-ai lăsa machiajul pe față timp de două sau trei zile fără să-l cureți?”, a declarat Helen Reavey. 

Cu toate aceasta, experții consideră că dacă folosești dispozitive cu căldură pentru a-ți aranja părul de fiecare dată când îl speli, cel mai indicat este să nu te speli zilnic pe păr. Aceștia consideră că folosirea căldurii este mai dăunătoarea decât câteva zile între spălări. 

De ce nu este bine să spălăm părul doar o dată pe săptămână

„Pielea moartă, poluarea și transpirație pot contribui la slăbirea firului de păr, ceea ce provoacă creșterea nesănătoasă a părului. În plus, În plus, sebumul natural pe care îl producem nu este capabil să hidrateze părul, deoarece molecula este prea mare pentru a pătrunde în piele, așa că spălarea regulată ajută la hidratarea suficientă a părului pentru creștere. De asemenea, dacă așteptăm prea mult timp între spălări, șansele să folosim mai multe produse pentru a ne menține părul proaspăt cresc. Spălarea insuficientă a părului poate provoca un mediu propice pentru bacterii, care adesea poate duce la probleme ale scalpului, cum ar fi mătreața și chiar căderea părului”, susține Helen Reavey. 

În același timp, nu există un răspuns concret la întrebarea cât de des ar trebui să-ți speli părul, fiind acest lucru ține în mare parte de tipul de păr și de scalp pe care îl deține fiecare, astfel că nu se poate impune o regulă pentru toată lumea. În general, pentru ca părul să se mențină sănătos, experții recomandă să fie spălat o dată la două sau trei zile. 

Citește și: Cum îți îngrijești tenul toamna. Schimbările pe care trebuie să le introduci în rutina ta în zilele reci

„Oamenii cu părul fin au mai mulți foliculi de păr pe cap și fiecare folicul de păr are atașată o glandă de sebum, astfel încât au un păr mai gras și vor simți adesea nevoia să-și spele părul zilnic. Persoanele cu părul mai gros au fire mai groase și, prin urmare, există mai puțini foliculi de păr care produc ulei, motiv pentru care vor descoperi adesea că pot sta mai mult timp între spălări înainte ca părul să arate gras.”, spune Anabel Kingsley. 

Cum îți poți menține părul sănătos

Dacă îți dorești ca părul tău să fie unul sănătos, atunci încearcă să adaugi în rutina ta produse care au rol de curățare dublă, șampoane blânde și masează-ți constant scalpul. 

De asemenea, șamponul poate fi dăunător doar atunci când nu este folosit așa cum trebuie. Un șampon care conține mai multe substanțe chimice va curăța scalpul de sebum, iar acesta va produce și mai mult pentru a-l proteja. Astfel, părul tău se va îngrășa imediat după spălare. Cu toate acestea, dacă folosești un șampon potrivit tipului tău de păr, sau unul hidratant și detoxifiant, acesta nu va îndepărta sebumul, ci ca curăța doar impuritățile, astfel păstrându-ți părul proaspăt pentru mai multe zile. 

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite