ADVERTISEMENT

Culisele scandalului de la magazinul LegalizeIt din Iași, povestite chiar de cei vizați de poliție. Cum a ajuns canabisul să fie criticat de creștini în ziua de Sf. Prascheva

Scandalului de la magazinul LegalizeIt din Iași/ Instagram
Scandalului de la magazinul LegalizeIt din Iași/ Instagram

Iașiul a fost zilele acestea în centrul dezbaterilor legate de focarele din pandemie, pe de o parte legat de pelerinajul la moaștele Sf. Parascheva, iar pe de alta de deschiderea unui magazin care vinde, între altele, produse pe bază de cânepă. Aparent două lucruri care n-au nicio legătură unul cu altul, dar care puse în antiteză au stârnit controverse şi, mai mult, au provocat dezinformare şi confuzie.

Conflictul a început după ce, pe 12 octombrie, compania LegalizeIt a avut inaugurarea magazinului din Iași. Deși în acea zi doar autoritățile s-au autosesizat pentru a monitoriza dacă totul decurge conform restricțiilor impuse în pandemie, la doar două zile, respectiv pe 14 octombrie, atât presa mainstream cât și alte persoane din domeniul public sau nu, au comparat evenimentul inaugurării cu pelerinajul la moaştele Sf. Parascheva. Compania LegalizeIt a fost aspru criticată și acuzată că la evenimentul lor nu s-au respectat măsurile de protecție și totuși acesta a avut loc, în timp ce autoritățile au restricționat pelerinajul și le-au interzis oamenilor să participe la slujbă.

Citește și: Ce este CBD. Efectele terapeutice ale extractului de cânepă pentru sănătate

Credincioșii s-au revoltat și au protestat împotriva restricțiilor impuse de autorități, iar frustrările acestora au vizat și compania care militează pentru legalizarea marijuanei în România, pentru consum și cultivare în scop recreativ.

În ultima perioadă, compania LegalizeIt s-a confruntat cu multe controale din partea autoritățile după ce au primit o mulțime de plângeri. Aceștia au avut închise, atât magazinele din București cât și pe cele din țară, timp de mai multe zile pe motiv că nu ar fi deținut certificate pentru produse sau chiar că sigla acestora ar ”îndemna la consum”.

Pentru a avea o perspectivă de ansamblu am contactat compania LegalizeIt, iar administratorul SC StillBlazing SRL, care deține magazinul din Iași, a fost dispus să ne răspundă la câteva întrebări.

Este pentru a doua oară în ultimele trei luni, după scandalul de la Brașov, când un magazin LegalizeIt este luat în vizor de autorități. Vă simțiți vânați? Doresc autoritățile să vă intimideze ca să vă închideți afacerea?

Până anul acesta nu am avut nici un control dur, totul a decurs normal chiar dacă am dat și de persoane care nu înțeleg că denumirea de canabis este atribuită și cânepii. Anul acesta am avut controale repetate la toate magazinele din țară și am avut activitatea oprită în Cluj, Brașov, Timișoara, București de mai multe ori pe motiv că nu avem certificate de garanție sau manual de utilizare la pipe, grindere de 10 lei.

Tot timpul și resursele pe care le vom irosi pentru a îndeplini niște cerințe absurde puteau fi folosite în a dezvolta mai mult pentru a aduce mai mulți bani la buget. Cum pot eu să concurez cu cineva din Grecia, Italia, Spania, Germania…când trebuie să muncim de 3 ori mai mult, avem de 10 ori mai multe restricții. Credem foarte mult că toți acești oameni care vin în control se tem foarte mult de ceva ce nu înțeleg, ne confundă cu etnobotanice sau chiar spun că vindem droguri de multe ori. Chiar cred ca ei, în sinea lor, cred că fac un bine.

Există temei legal pentru acțiunile autorităților, cum ar fi, spre exemplu, obligativitatea schimbării siglei de pe anumite produse? Intenționați să protestați în vreun fel, aveți motive să depuneți plângere pentru cele petrecute?

În București am fost forțati la ordinul ex-viceprimarului din București să dăm sigla jos de mai multe ori, nu au vrut sub nici o formă să aprobe frunza de canabis. Mai recent au venit și după produsele care au desenată frunza considerând că îndeamnă la consum. Acum pregătim riposta și dacă nu ne vor lăsa să vindem produse cu frunză de canabis vom acționa fiecare instituție în judecată.

Citește și: Consumul de canabis pe timpul sarcinii dezvoltă probleme mintale la copii – Studiu

Televiziunile și principalele publicații au prezentat cazul într-o notă critică la adresa voastră, acuzând că s-au ignorat regulile de distanțare socială și de protecție anti-Covid. Cum le răspundeți, care e punctul vostru de vedere?

Noi am respectat toate legile în vigoare în interior unde am avut control și am îndrumat și în afara locației în mod repetat să se păstreze distanța și să poarte mască. Chiar am avut și afișe puse pe geamurile locației unde am oferit indicații în sensul acesta. Chiar dacă doar a 2-a a fost respectată în totalitate și au mai fost și scurte momente în care distanța în afara locației nu a fost păstrată, vă asigurăm că acest episod nu se va mai repeta.

Din cauza dezinformării, mulți oameni cred că produsele voastre conțin canabis. Veți începe o campanie de informare cu privire la acest aspect?

Oamenii și în special autoritățile trebuie să înțeleagă odată că denumirea de canabis este atribuită și cânepii (canabis sativa L). Dacă pe ceva scrie „With real canabis”, 100% se referă la cânepă, așa este peste tot în Europa. Cum să interzici astfel de produse pe motiv că nu ești în Amsterdam? Ele sunt prezente în toate țările civilizate, dar la noi se pare că îndeamnă la consum și autoritățile au impresia că doar în Olanda se întâlnesc. Gândirea aceasta ține România pe loc din mai multe puncte de vedere. Când subiectivismul și incultura sunt cele care stabilesc normele legale, oamenii sunt discriminați și nu ne putem desfășura activitatea la cel mai înalt nivel. Campanii de informare facem de foarte mult timp, din cauza asta suntem și așa îndrăgiți dar tristul adevăr este că nu te poți lupta cu 90% din presă și instituții de la egal la egal.

Au trecut două zile de la deschidere, cum se prezintă situația acum la magazin? Oamenii se arată interesați de produsele voastre?

Coada a fost doar la deschidere, acum avem un client la 30 minute iar absolut toate produsele noastre se găsesc și în alte magazine, tabacherii… numai că noi suntem cei mai difersificați iar logo-ul nostru este un îndemn foarte popular în lumea Canabisului. Accesorii ca ale noastre se găsesc în zeci de magazine iar produsele cosmetice cu CBD au început să apară și în marile lanțuri de magazine unde vedem frunza făra nici o problemă. Încă puțin și suntem siguri că și societatea românească va accepta frunza de canabis.

Te-ar putea interesa și