Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Internațională a Câinilor. Cum poți celebra cel mai bun prieten al omului

Ziua Internațională a Câinilor/ Pexels
Ziua Internațională a Câinilor/ Pexels

Câinii sunt o prezență constantă în viața noastră, fiind mereu niște prieteni devotați. Pentru a sărbători aceste creaturi care ne fac viețile mai frumoase, a apărut Ziua Internațională a Câinilor.

Istoria Zilei Internaționale a Câinilor

Ziua Internațională a Câinilor a fost creată în 2004 de Colleen Paige, expert în stilul de viață al animalelor de companie și apărător al drepturilor acestora. Ea a creat această zi, astfel încât toți câinii să poată fi sărbătoriți și, de asemenea, să atragă atenția asupra numărului de câini din adăposturi. Ziua nu a fost aleasă întâmplător, asta pentru că 26 august este ziua în care Colleen a adoptat-o pe cățelușa Sheltie.

Colleen Paige s-a folosit de această zi pentru a atrage atenția asupra multiplelor moduri în care câinii contribuie la a ne face viața mai bună. De la ajutorul dat oamenilor legii până la acordarea de asistență celor care au nevoie de ea, câinii ne sunt indisponibili.

Citește și: Ziua internațională a pisicilor. 24 de ore de venerație a unuia dintre cele mai vechi și mai iubite animale de companie din lume

De asemenea, aceasta nu este singura sărbătoare dedicată câinilor. În 2010, în Olanda, a avut loc prima Conferință Națională dedicată animalelor fără stăpân. În cadrul acesteia a fost inițiată o zi specială, devenită ulterior Ziua Internațională a Animalelor fără Stăpân. Astfel a fost aleasă data de 4 aprilie drept Ziua Internațională a Animalelor fără Stăpân. Data a fost aleasă la exact o jumătate de an de la aniversarea Zilei Mondiale a Animalelor, din 4 octombrie.

O altă sărbătoare dedicată câinilor a fost fixată de The International Guide Dog Federation pe 27 aprilie. Aceasta marchează Ziua Internațională a Câinilor Ghid.

De ce este considerat câinele cel mai bun prieten al omului

Un studiu australian spune că un câine a devenit cel mai bun prieten al omului datorită hormonului oxitocină. Acesta este cunoscut drept hormonul fericirii și al iubirii. Rezultatele experimentului au demonstrat faptul că un câine care a primit hormonul oxitocină a avut rezultate mult mai bune față de alte animale, patrupedul găsind mai repede recompensele ascunse de stăpân.

Dacă la oameni, oxitocina este hormonul care creează legătura afectivă dintre o mamă și bebeluș, la câini, același hormon este responsabil cu legătura care se formează între ei și stăpân.

Citește și: Ziua mondială a animalelor. „Dacă animalele ar vorbi, oamenii ar plânge”. Adevăruri dureroase despre necuvântătoare, necunoscute în jungla urbană

Din acest motiv, de Ziua Internațională a Câinilor acești prieteni blănoși merită să fie apreciați și iubiți. Indiferent dacă alegi să sărbătorești oferindu-te voluntar la un adăpost, făcând o donație, adoptând sau oferindu-i patrupedului tău o îmbrățișare, asigură-te că petreci această zi recunoscând cât de minunați sunt câinii.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite