„White Monkey Job” – Cum să câștigi bani în Asia fără să muncești. O industrie subterană cu oferte cât se poate de reale, pentru cei care nu știu să facă nimic

Cum să câștigi bani în Asia fără să muncești/ Pexels
Cum să câștigi bani în Asia fără să muncești/ Pexels

Visul omului modern este sa facă bani cât mai repede, în cel mai ușor mod cu putință. Oricât de greu ar părea de crezut, uneori poți sa câștigi bani fără sa faci nimic sau, și mai interesant, să nu știi să faci nimic. Este vorba de așa-numitele “white monkey jobs”, rezervate exclusiv albilor, mai ales în China și Japonia.

Sunt slujbe oferite în mod obișnuit de către companiile care vor să-și impresioneze concurența, arătând ca au, spre exemplu, un arhitect european “alb”, fapt care ar trebui să le sporească în mod considerabil prestigiul. În realitate, nici măcar nu trebuie să ai studii de arhitectură pentru un astfel de job, singura cerință fiind să stai la birou într-un costum elegant.

Acest tip de slujbe este oferit cu precădere în orașele provinciale ale Chinei, unde noțiunea de “om alb” este încă asociată succesului și superiorității. Mitch Moxley este un scriitor freelancer care a fost “închiriat”. El era plătit cu 1.000 de dolari pe lună pentru a juca rolul unui om de afaceri, se arată în publicația Dmarge.

„A fost amuzant. Toată treaba mi s-a părut un pic suprarealistă. Ne plimbam pur și simplu prin fabrică și în rest stăteam la birou și nu făceam practic nimic. Citeam reviste sau chiar dormeam la birou”, spune acesta.

La fel de bine poți fi doctor sau profesor de engleză, chiar dacă nu stăpânești la perfecție engleza, după cum chiar se specifica în anunțuri. „Am văzut o mulțime de DJ. Fiecare club are, în special aduși din Rusia, stând acolo și pretinzând ca mixează muzică, când de fapt ei nu fac nimic, totul difuzând-se din altă parte”, confirmă un alt rezident european în China.

Zhang Haihua, autoarea cărții “Think Like Chinese”, ne ajuta sa înțelegem conceptul cultural din spatele afacerii. „Fața, spunem noi în China, este mai importantă decât viața însăși. Pentru că țările occidentale sunt atât de dezvoltate, oamenii cred că sunt și mai deștepte, așa că o firmă care poate angaja străini are probabil mulți bani și legături foarte importante pe piața europeană”, a declarat aceasta, pentru CNN.

Cum identifici un job ca „White Monkey”

Să vedem cât este aceasta o afacere și pentru “albul” angajat. Un exemplu din Shanghai ne arată că, lunar, cheltuielile pentru mâncare se ridică la aproximativ 120 de dolari, iar chiria pentru un apartament cu două camere (puțin mai departe de centru, dar totuși într-o zonă rezonabilă), împărțită cu un prieten/prietenă se ridică la 250 de dolari. În consecință, dacă nu sunteți prea cheltuitor sau dornic de distracții scumpe, se pot economisi astfel in jur de 500 de dolari pe lună. Iar dacă angajatorul plătește cheltuielile de cazare și masă, cum se întâmpla în unele cazuri, salariul de 1.000 de dolari este foarte bun.

Pandemia de coronavirus a făcut ca în momentul de față să existe o criză pe acest segment de “lucru”, iar companiile chineze își aruncă din nou privirile spre Europa. Pentru a identifica un loc de muncă „White Monkey”, trebuie doar să analizăm ofertele online cu locuri de muncă în China și să identificăm indiciile care în spatele cărora se ascunde un astfel de job. Acestea includ: anunțuri scrise într-o limbă engleză foarte simplă și, eventual, cu greșeli, identificarea de locuri de muncă care se concentrează mai degrabă pe aspect decât pe experiență, un loc de muncă cu o cerință specifică de înălțime sau greutate și un anunț care specifică „numai caucazian” (Caucasian only). Apoi mai trebuie cumpărat biletul de China și obținută viza, pentru ca de restul se ocupă angajatorul.

Te-ar putea interesa și