ADVERTISEMENT

Vizita regelui Charles al III-lea în Franţa, amânată din cauza protestelor violente față de reforma pensiilor

Charles
Charles

Vizita de stat a regelui Charles al III-lea, prevăzută să înceapă duminică, 26 martie, a fost „amânată”, în contextul în care țara se confruntă cu proteste violente și distrugeri la nivel național față de reforma pensiilor, a anunțat vineri, 24 martie, Palatul Elysee, transmite The Guardian.

Într-un comunicat, Palatul Elysee a anunțat că decizia „a fost luată de către guvernele francez şi britanic, după o discuţie telefonică între preşedintele Republicii, Emmanuel Macron, şi regele Charles, în această dimineaţă”.

Citește și: Detaliile neobișnuite observate de fani în fotografiile vechi ale prințesei Diana cu Regele Charles: „Au făcut tot posibilul să păstreze aparențele”

Palatul Elysee a mai precizat că vizita va fi reprogramată „cât mai curând posibil”, „pentru a-l putea primi pe Majestatea Sa, în condiţii ce corespund relației noastre de prietenie”, relatează Libertatea.

Charles al III-lea urma să efectueze de duminică până miercuri, 29 martie, în Franţa prima sa vizită de stat în calitate de suveran. Din Franța, urma să plece în Germania. Luni, 27 martie, regele urma să meargă la Senat pentru un discurs în faţa parlamentarilor francezi și avea prevăzută şi o deplasare la Bordeaux, în sud-vestul Franţei, oraș în care manifestanții au incendiat intrarea în sediul Primăriei.

Franța se confruntă din ianuarie cu proteste și greve la nivel național față de legea care prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Protestele s-au menținut în cea mai mare pașnice până în momentul adoptării reformelor prin ocolirea Parlamentului.

Citește și: Când are loc încoronare lui Charles. Ce se întâmplă în timpul ceremoniei

În ultimele zile însă, au avut loc demonstrații violente în Paris și în alte orașe cu ciocniri violente cu poliția. Joi seară, în cea de-a noua zi de mobilizare împotriva reformei pensiilor, la nivel național, au protestat peste un milion de francezi, potrivit Ministerului de Interne, în vreme ce sindicatele au estimat numărul de manifestanți la 3,5 milioane. Protestele s-au soldat cu aproape 500 de arestări și peste 440 de jandarmi și polițiști răniți.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite