Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă se află în vizită la Chișinău: „România va fi mereu alături de Republica Moldova”

Nicolae Ciucă și Maia Sandu
Nicolae Ciucă și Maia Sandu

Nicolae Ciucă se află astăzi, 23 martie, într-o vizită oficială la Chișinău, unde se va întâlni cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu premierul Dorin Recean şi cu liderul Parlamentului, Igor Grosu. Cu această ocazie, premierul a oferit un interviu pentru portalul Deschide.md în care a vorbit despre sprijinul pe care Bucureștiul îl acordă Chișinăului.

„Relația cu Republica Moldova, în special cu cetățenii săi, a fost întotdeauna una specială. Însă aici resursele necesare sunt mult mai mari. România acționează ca un partener de încredere, serios, deschis, transparent, dezinteresat în avantaje directe, dar interesat în soliditatea și drumul european al Republicii Moldova”, a declarat Nicolae Ciucă.

El a subliniat că relația nu a fost la fel în timpul fostului președinte moldovean Igor Dodon, care „primea ajutoarele pe sub poduri, în spații improprii, cât mai marginale și invizibile, clamând ajutorul venit din alte direcții”.

Citește și: Maia Sandu, declarație de avere pentru anul 2022. Ce bunuri deține președintele din Republica Moldova

Bucureştiul acordă ajutor Chișinăului pe multiple planuri, dar măsurile sunt luate direct de autorităţile Republicii Moldova, a precizat premierul Ciucă, subliniind că aceasta „este formula clară şi indubitabilă a recunoaşterii suveranității, independenței şi integrității teritoriale a Republicii Moldova pe care România a recunoscut-o prima, încă de la lansarea Declarației de independență, la 27 august 1991”.

De asemenea, el a reiterat sprijinul pe care România îl acordă pentru intregitarea Republici Moldova în Uniunea Europeană. „România a invitat și a sprijinit invitarea Republicii Moldova la fiecare reuniune internațională vizând proiecte europene. Sprijinul politic constant la nivelul Uniunii Europene și menținerea pe agenda UE în parte egală cu Ucraina reprezintă tot rezultatul eforturilor României”, a precizat premierul.

Citește și: Top cei mai influenți oameni din lume. Cum au ajuns aceștia să strângă averi colosale

Întrevederile pe care le va avea Nicolae Ciucă, joi, la Chișinău, vor viza situaţia fondului de 100 milioane de euro şi a proiectelor aferente primei tranşe, sprijinul în domeniul energetic, sprijinul privind ridicarea plafoanelor europene pentru comerț liber asimetric cu Uniunea Europeană, pe care România îl susţine la nivelul Bruxelles-ului, alături de rezolvarea problemelor europene ale tarifelor la roaming.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite