Danemarca, o democrație solidă cu legi caraghioase. Topul celor mai ciudate acte normative din această țară

Legi din Danemarca/ Pexels
Legi din Danemarca/ Pexels

Țara Vikingilor şi a ruladei de anghilă, a lui Mads Mikkelsen, Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister, din Game Of Thrones), dar și a lui Lars Ulrich (bateristul de la Metallica), Danemarca „strălucește”, de asemenea, datorită legilor sale foarte ciudate. Legi care nu sunt aplicate sistematic, dar care denotă caracterul oarecum excentric al celor care le-au scris.

Oricum ar fi, este întotdeauna bine să le știți dacă intenționați să mergeți acolo de Sărbători! Nu știți niciodată când vi se pot aplica, fiindcă, oricât de ireal ar părea, ele chiar sunt încă în vigoare.

Părinții trebuie să aleagă pentru copii un prenume doar din cele 7.000 aprobate de guvern

În cazul în care numele dorit nu se află pe lista autorităților, părinții trebuie să facă cerere specială în acest sens. Legea aceasta nu este considerată totuși, chiar atât de rea, pentru că îi împiedică pe oameni să aleagă nume ciudate pentru copiii lor.

Legile impun, de asemenea, ca numele să indice clar genul copilului, băiat sau fată. Ortografia imaginativă a denumirilor obișnuite nu este, de asemenea, permisă în conformitate cu aceste legi. Astfel, numele trebuie să fie conforme cu ortografia daneză. De exemplu, numele Camilla este permis în conformitate cu reglementările, dar scrierea acestuia ca Cammmilla nu este permisă.

Nu este ilegal să încerci să evadezi din închisoare

Danemarca este una dintre țările care recunoaște dreptul deținutului de a încerca să evadeze din închisoare, dacă acesta este un drept. Cel puțin, sistemul juridic nu îl tratează ostil pe prizonier. Iar atunci când acesta este prins el se întoarce să execute doar pedeapsa care i-a mai rămas, nefiindu-i adăugat niciun spor pentru tentativa sa de a fi încercat să părăsească sistemul.

Totuşi, danezii nu sunt singurii care dau dovadă de o asemenea clemență, în aceeași situație regăsindu-se Mexic, Germania şi Austria.

Străinilor nu le este permis să-şi arboreze drapelul țării lor în Danemarca

În cel mai tolerabil caz, alături de drapelul țării străine trebuie arborat şi steagul danez. Acesta trebuie să aibă aceleaşi dimensiuni şi la aceeaşi înălțime, altfel veți suporta rigorile legii. Au fost destule cazuri în care poliția a intervenit şi a aplicat legea. Chiar dacă drapelul străin a fost arborat pe o proprietate privată, cum ar fi curtea unei case.

Amenda pentru o astfel de infracțiune de 2.500 de coroane, adică aproape 400 de euro. Legea care interzice afișarea unui alt steag decât cel danez este în vigoare din anul 1915.

Este interzis să pornești mașina dacă se află cineva sub ea

Codul rutier danez spune că înainte de a porni mașina șoferul trebuie să verifice dacă sub ea se află vreo persoană, moartă sau vie. Legea spune că de acest fapt trebuie să se îngrijească fiecare conducător de vehicul cu motor.

Este interzis să-i spui soției tale că este mai urâtă decât mama ta

Pedeapsa pentru această faptă considerată infracțiune de către legile daneze poate merge, teoretic, până la un an de închisoare.

Dacă găsești un copil pierdut şi nimeni nu vine să îl ia în două ore poți spune că e al tău

Bineînțeles că şi aici vorbim doar de teorie, dar legea chiar există. Inclusiv mulți danezi îşi pun întrebarea de ce ea nu este abrogată, în condițiile în care în majoritatea țărilor lumii fapta ar fi considerată drept răpire.

Copilul ar trebui să fie adus la o secție de poliție, unde să se poată verifica rapoartele despre copiii pierduți și să I găsească părinții, decât să rămână în vigoare astfel de legi, spun contestatarii.

Este ilegal să mănânci slănină crudă când e Lună Plină

Este obligatoriu să claxonezi înainte de a porni cu mașina la drum

Codul rutier danez spune că, înainte de a porni mașina, trebuie să verificați luminile, frânele, direcția și să claxonați.

Este interzis să porniți mașina fără a fi verificat mai întâi dacă niciun copil nu doarme sub ea

Într-un restaurant ai dreptul, teoretic, să nu plătești nota dacă încă îți este foame la sfârșitul mesei

Se stipulează clar în această lege că, în cazul în care consumatorul nu se simte „plin” atunci când a terminat de mâncat ce a comandat, atunci acesta are dreptul să plece fără să plătească nota de plată.

Te-ar putea interesa și