Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae. Cum se sărbătorește în România față de restul lumii

Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae/ Pexels
Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae/ Pexels

Data de 5 decembrie reprezintă o noapte semnificativă pentru toți copiii din întreaga lume. Mai exact, în fiecare an, această seară îi surprinde pe cei mici cu ghetuțele și cu cizmulițele pregătite pentru întâmpinarea lui Moș Nicolae.

Tradiția aducerii de daruri este foarte veche, de pe vremea personajelor legendare. Nicolae ar fi fost un episcop, cu multă credință în Dumnezeu, care a trăit în secolul al IV-lea, sub denumirea lui de Nicolae din Myra-Lichia, locația fiind undeva, pe teritoriul Turciei de astăzi. Făcând parte dintr-o familie cu o situație financiară bună, după moartea părinților săi, a oferit întreaga lui avere celor mai puțin norocoși, după cum ne spune volumul „Cartea de Crăciun”, de Sorin Lavric.

Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae în România

În tradiția noastră, Moș Nicolae își face apariția în noaptea de 5 spre 6 decembrie, venind călare pe un cal alb (trimiterea făcându-se la prima cădere a zăpezii). Tot Nicolae, este și cel care joacă rolul de paznic al Soarelui pentru a nu se putea strecura nimeni pe acele tărâmuri care țin de miazănoapte. Ajută oamenii să nu ducă lipsă de lumină și de căldură, oferă ajutor văduvelor, orfanilor și fetelor sărace.

Citește și: Legenda lui Moș Nicolae. Povestea Sfântului Nicolae și tradiția cadourilor

O altă tradiție vorbește despre punerea unor crenguțe de pomi fructiferi, în casă, lângă niște icoane, în timpul acestei nopți. Legenda Moșului Nicolae s-a răspândit peste tot în lume, iar în funcție de țara în care a ajuns, a preluat caracteristicile acesteia.

Tradiții din jurul lumii de Moș Nicolae

În Germania, imaginea Moșului apare în urma unei îmbinări. O imagine a unui om înțelept, cu imaginea Sfântului Nicolae. Acesta e văzut cu un sac, pe spate și cu un mănunchi de crenguțe în mână. Copilașii cuminți primesc dulciuri din sacul lui, iar cei ce nu s-au comportat ca atare, pe parcursul anului, se bucură de o nuielușă, un cartof sau câțiva cărbuni.

Copiii francezilor îl așteaptă pe Moș, lăsând lângă ghetuțe un pahar de vin, iar pentru măgăruș vreo 2-3 morcovi, dar și puțin zahăr. Este bine de știut că, în regiunile estice ale Franței, copilașii știu de venirea Moșului Nicolae pe un măgar, alături de Père Fouettard (Moș Nuielușă), îmbrăcat în veșminte negre. Moș Nicolae sosește la cei cuminți, iar Moș Nuielușă își face apariția la cei care nu au fost ascultători.

În Austria, Moșul este foarte iubit de către copii. Ei îl văd asemenea unui bătrân episcop, cu o carte mare în mână, care are scris pe pagini toate faptele piticilor, iar în mână mai are și o nuia destinată celor ce nu au ascultat de părinți.

În Italia, cei mici pregătesc o farfurie cu niște bilețele pe care își scriu dorințele, în care îi promit lui Moș Nicolae că vor fi cuminți de acum încolo. A doua zi, în loc de bilețele, vor fi surprinși de dulciuri.

Polonia îl percepe pe Moș Nicolae, fiind îmbrăcat în haine episcopale și coborând din cer, cu scopul de a colinda țări întregi, deplasându-se pe jos sau fiind purtat de o trăsură, cu un cal alb.

Citește și: Locații pentru Crăciun. Unde să-ți petreci sărbătorile de iarnă anul acesta

În Slovacia, Svaty Mikulas, cum e numit la ei, sosește cu o trăsură trasă de niște cai albi. De ajun, cei mici își așază încălțările pe pervazul ferestrelor sau în pragul ușii, și îl așteaptă pe Moș. În cadrul școlilor, mai au loc și sărbători de genul „Mikul Mail”, unde copiii își fac cadouri cu ocazia acestei sărbători.

La Sloveni, semnificația acestei sărbători este alta. Cu o seară înainte de Sfântul Nicolae, cei mici lasă încălțămintea în fața ușii, fiind pregătiți să primească a doua zi, multe fructe, bomboane, monede și multe jucării. Cel ce sosește cu Moșul este denumit Parkel, iar acesta se ocupă de cei obraznici și poznași, lăsându-le cărbuni și cenușă.

Cei din Ungaria au și ei un moș (Szent Miklos). Și aici, cei mici își lustruiesc pantofii sau bocancii, îi pun pe pervaz sau în fața ușii, iar următorul pas este de a aștepta să fie umpluți. Dimineață aceștia găsesc bomboane, portocale, nuci, mere, ciocolată, dar și mici cadouri. Cei obraznici se vor rezuma doar cu o nuia sau cu niște linguri de lemn.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite