Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Legenda lui Moș Nicolae. Povestea Sfântului Nicolae și tradiția cadourilor

Legenda lui Moș Nicolae/ Pexels
Legenda lui Moș Nicolae/ Pexels

Moș Nicolae sau Moș Neculai, cum mai este numit, este un personaj legendar, din mitologie, cel care aduce daruri copiilor, în ajunul sărbătorii de Sfântul Nicolae. Ca urmare, în fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Nicolae sosește pe la geamuri, aducându-le copiilor cuminți daruri și dulciuri, iar celor ce nu au fost foarte cuminți, câte o nuia.

Moș Nicolae este preluat din calendarul creștin, fiind un apărător al credinței lui Iisus. Conform legendelor vechi, Sfântul Nicolae a trăit între secolele II-III d. Hr, iar această dată de 6 decembrie este data morții sale, mai exact, anul 352 d.Hr.

Această dăruire de cadouri s-a transformat într-o tradiție cu ocazia Sfântului Nicolae, ca urmare a mărinimiei de care a dat mereu dovadă. În ceea ce privește religia ortodoxă, Sfântul Nicolae este unul dintre ocrotitorii familiei și își face apariția și în educația copiilor.

Citește și: Filme de Crăciun. Bucură-te de magia sărbătorilor cu cele mai inedite producții

Pe data de 5 spre 6 decembrie, copilașii își pregătesc pantofiorii, ghetuțele, așteptându-l pe Moș Nicolae. Dacă nu au fost cuminți, cei mici primesc câte o nuielușă, iar dacă au fost copii cuminți și s-au comportat adecvat, primesc o punguță cu daruri și cu dulciuri.

Acesta este o adaptare a lui Moș Crăciun, ambii purtând straie roșii de sărbătoare și având ca scop, oferirea de cadouri celor mici.

Povestea cadourilor împărțite de Moș Nicolae

Se zvonește că, Nicolae împărțea cadouri însă pe furiș, iar această tradiție începe cu câțiva mii de ani în urmă. Se mai spune și că, tot el a ajutat și trei fete cu o situație mai precară, din orașul său natal. Având o milă foarte mare față de aceste fete, le-a adus acestora, noaptea târziu, veșminte. Nici casa în care stăteau cele trei fete nu era foarte modernă, tatăl lor vrând să scape de ele și să facă bani de pe urma lor. Auzind acestea, Nicolae aruncă în camera fetei celei mai mari niște galbeni, chiar înainte de a se mărita. Aceeași poveste își face apariția și în cazul fetei mijlocii.

Citește și: Locații pentru Crăciun. Unde să-ți petreci sărbătorile de iarnă anul acesta

Când a sosit vremea celei mai mici, tatăl acestora a rămas de pază lângă camera acesteia, pentru a vedea cine este acel binevoitor al fetelor sale. În acea seară, când tatăl fetelor juca rolul de paznic, Nicolae s-a cățărat pe casa lor și a lăsat să cadă pe horn, o punguță, tot cu galbeni. Tatăl fetelor văzând minunea, ajunge să fie rugat de către Nicolae să păstreze secretul, doar că acesta nu se poate abține. Ca urmare, de atunci și până astăzi, în fiecare noapte a sărbătorii Sfântului Nicolae, apropiații, dar și copiii ajung să primească daruri de la Moșul nostru Nicolae.

Nicolae, spre deosebire de Moș Crăciun, nu se lasă surprins niciodată.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite