Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire. Superstiții de care creștinii țin cont în această zi

Buna Vestire
Buna Vestire

Buna Vestire se mai numește și Ziua Cucului. Denumirea este legată de cântecul cucului care începe mereu de Buna Vestire și se încheie la Sânziene. Potrivit tradițiilor, se spune că pasărea pe care o numim cuc, nu este cea reală, cea care are pene de aur, ci perechea acesteia, Sava.

La un moment dat, cucul și Sava trăiau pe pământ, ca soț și soție. Sava nu i-a fost credincioasă cucului. Aceasta a decis să plece în cealaltă lume. Văzând că nu glumește, Sava l-a întrebat unde și când să îl caute.

Aceasta și-a recunoscut greșeala și a vrut să o îndrepte. De Buna Vestire a început să zboare din ramură în ramură și să strige „cucu, cucu”. Acest lucru a fost în zadar. Cucul, perechea Savei nu s-a mai întors vreodată. În acest fel, an de an, Sava cântă „cucu, cucu” și zboară din pom în pom.

Citește și: Sfinții 40 de Mucenici. Ce semnifică sărbătoarea de pe 9 martie

În anumite regiuni, persoana care se trezește prima, tămâie în toată casa pentru a alunga supărările și necazurile. În unele zone rurale se obișnuiește ca în această zi să se aprindă un foc în curte, în fața ușilor. Oamenii pun lângă focuri pâine, sare, apă, pe care le dau de pomană. Îngerii se încălzesc în acest fel, mănâncă și bea apă, iar cei care locuiesc în acele case, vor fi păziți de necazuri.

În această zi este complet interzis să existe conflicte și supărări. Altfel, vor exista tot anul certuri și necazuri. Fetele nemăritate și flăcăii rostesc următoarele cuvinte: „Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ până m-oi însura/mărita?”

De Buna Vestire, creștinii au dezlegare la pește. Este prima zi de la începutul Postului Paștelui 2023 când poate fi consumat pește.

Superstiții de Buna Vestire

Potrivit superstițiilor, se spune că, dacă în ziua de Blagoslovenie va începe cucul să cânte, iar credinciosul este cu stomacul plin, va avea parte de bogăție. În cazul în care cântecul cucului surprinde pe cineva pe stomacul gol, este semn rău. În popor se spune că “te-a spurcat cucul”. Mai mult de atât, pe parcursul anului, creștinii vor avea parte de lucruri care nu vor merge bine.

În zonele rurale se consideră că ouăle făcute de Buna Vestire nu sunt bune de pus sub cloști. Gospodinele aruncă ouăle din cuiburile păsărilor de curte. În această zi este bine să nu pui mâna pe ouă, să nu cauți găinile de ou, cloștele să nu facă pui, deoarece ies pui strâmbi, suciți, cu două capete.

Citește și: Calendar Creștin Ortodox 2023. Toate sărbătorile importante din fiecare lună a anului

Potrivit superstițiilor, așa cum este vremea de Buna Vestire, așa va fi de Paște. De asemenea, o altă tradiție spune că dacă de Buna Vestire, frunza este verde, atunci anul va fi unul plin de belșug.

Dacă de Buna Vestire este vreme senină, anul va fi unul bun. Dacă vremea este una amestecată, cu soare și ploaie, atunci anul nu va fi tocmai bun.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite