Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Echinocțiu de toamnă 2023. Când are loc toamna astronomică și cum ne influențează

Echinocțiu de toamnă/ Freepik
Echinocțiu de toamnă/ Freepik

Echinocțiu de toamnă 2023. Echinocțiul de toamnă marchează un moment special în ciclul anotimpurilor, când ziua și noaptea sunt în echilibru perfect, iar natura începe să se pregătească pentru perioada rece. Această zi este încărcată de semnificații culturale, simbolism și oportunități pentru reflecție. În acest articol, ne vom aventura în lumea fascinantă a echinocțiului de toamnă și vom explora înțelesurile adânci pe care le poartă.

Echinocțiul este momentul în care ziua și noaptea au aceeași durată pe întreaga planetă. Asta înseamnă că, în această zi, timpul în care soarele este deasupra orizontului este aproximativ egal cu timpul în care soarele este sub orizont. Echinocțiul marchează trecerea de la sezonul cald la cel rece sau invers, în funcție de locația Pământului în jurul Soarelui.

În 2023, echinocțiul de toamnă va avea loc pe data de 23 septembrie la ora 9.49. Acesta este momentul în care ziua și noaptea au aproximativ aceeași lungime pe întreaga planetă, și este considerat începutul oficial al sezonului de toamnă în emisfera nordică a Pământului.

Citește și: Fenomene astronomice din anul 2023. Când vor avea loc cele mai spectaculoase evenimente cerești din anul 2023

Echinocțiul de toamnă are loc în aceeași zi pentru toate regiunile de pe Pământ. În 2023, pe data de 23 septembrie, atât România, cât și alte locații din emisfera nordică vor experimenta echinocțiul de toamnă, iar cele din emisfera de sud, echinocțiul de primăvară. Așadar, în emisfera sudică a Pământului, data de 23 septembrie marchează începutul primăverii.

Echinocțiu de toamnă 2023. Semnificații culturale și simbolism

Echinocțiul de toamnă a fost o sursă de inspirație pentru multe culturi și tradiții din întreaga lume. Acesta este adesea asociat cu ideea de echilibru și armonie, reflectând balanța dintre lumina și întunericul vieții noastre. În multe culturi, aceasta a fost ocazia pentru ritualuri, festivaluri și sărbători care celebrau recolta bogată și mulțumirea pentru proviziile adunate.

Marchează o tranziție în natură, iar acest lucru poate servi ca un simbol puternic pentru propria noastră tranziție personală. Este un moment adecvat pentru a reflecta asupra schimbărilor care au avut loc în viața noastră în ultimele luni și pentru a ne seta intențiile pentru perioada care urmează. Asemenea naturii care se pregătește pentru iarnă, ne putem pregăti sufletele și mințile pentru propria noastră perioadă de reflecție și regenerare.

Echinocțiul de toamnă ne amintește de conexiunea noastră cu natura și ciclurile ei. Putem să ne dedicăm timp pentru a petrece momente în aer liber, pentru a ne bucura de frumusețea culorilor toamnei și pentru a observa schimbările din jurul nostru. Aceasta poate fi, de asemenea, o ocazie de a practica mindfulness și de a ne conecta cu momentul prezent.

Citește și: Ora de vară 2023. Data la care ceasurile vor fi date cu o oră înainte

Conform tradiției populare, după cum va fi timpul în această zi așa va fi și anul viitor: dacă plouă dimineața, va fi primăvara ploioasă; soare la amiază înseamnă an bun; dacă plouă, va fi an ploios, dacă e soare, va fi an secetos; vremea posomorâtă înseamnă toamnă rea, tunetele anunță toamnă lungă. În tradiție se mai crede că stadiul viermelui din gogoașa de stejar va prezice dacă anul va fi sec sau mănos.

Echinocțiul de toamnă 2023. Tradiții și obiceiuri

Conform tradiției, se spune că prunele duse la biserică și apoi păstrate au puterea de a vindeca rănile. În plus, credința populară afirmă că ultimele fructe rămase pe pom trebuie lăsate neculese, ca un dar pentru Mama Natură. În ziua Echinocțiului de Toamnă, localnicii sărbătoresc roadele recoltelor și pregătesc cu grijă proviziile pentru iarnă. O altă credință transmisă din generație în generație susține că în această zi, toate florile își găsesc sfârșitul.

În cadrul acestei zile semnificative, tradiția rurală dictă culegerea strugurilor, producerea mustului, desprinderea nucilor din coji și adunarea merelor și gutuilor. Totuși, Echinocțiul de Toamnă aduce cu sine nu doar ritualuri și obiceiuri, ci și schimbări notabile în organismul uman. Un exemplu notoriu este hipersomnia, un fenomen caracterizat prin somnolență excesivă în timpul zilei, care afectează mulți oameni în această perioadă. Această condiție apare atunci când ceasul biologic al individului este perturbat în timpul tranzițiilor de sezon, precum cel din Echinocțiul de Toamnă.

Cum ne influențează echinocțiul de toamnă 2023

Odată cu sosirea toamnei, în anumite situații, poate apărea fenomenul cunoscut sub numele de „astenie de toamnă”, caracterizat prin senzații de oboseală și lipsă de energie. Experții în psihologie consideră că această stare poate fi atribuită trecerii la sezonul toamnei, iar simptomele pot persista timp de câteva săptămâni. Chiar dacă cauza exactă a asteniei de toamnă nu a fost identificată de medicii specialiști, se presupune că ea poate fi influențată de reducerea cantității de lumină naturală disponibilă în această perioadă.

Echinocțiul de toamnă poate fi perceput ca un moment de reajustare sau de tranziție în viața noastră. Pentru mulți indivizi, venirea toamnei semnifică revenirea la rutina cotidiană după vacanțele de vară. Această adaptare la un nou program poate avea un impact asupra stării emoționale și poate declanșa sentimente de stres sau anxietate. Marchează trecerea de la sezonul cald la cel rece, o schimbare în cadrul naturii care poate influența emoțiile noastre și poate provoca uneori stări de melancolie sau nostalgie pentru zilele mai calde și luminoase de vară.

În contextul echinocțiului de toamnă din 2023, energia cosmică a planetei își modifică vibrația. Energiile semnului Balanței aduc cu ele o vibrație pozitivă, propice pentru manifestare, contemplare și meditație. Această perioadă poate fi percepută ca un moment potrivit pentru a recâștiga echilibrul în toate aspectele vieții noastre.

Toamna se caracterizează prin relaxare, dar și prin luarea deciziilor și angajamentelor. Pe măsură ce zilele de toamnă se scurg până la venirea iernii astronomice, se conturează o oportunitate de a aduce armonie în fiecare aspect al existenței noastre. În această perioadă, natura ne oferă un exemplu clar al tranziției și a frumuseții schimbării, amintindu-ne că fiecare etapă a anului aduce cu sine lecții și învățăminte valoroase.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite