ADVERTISEMENT

Cutremur în Gorj, luni 20 martie. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur în Gorj, luni 20 martie/ Pexels

Un cutremur cu magnitudinea de 4,9 s-a produs, luni după-amiază, în Târgu-Jiu, municipiul de reședință al județului Gorj. Seismul s-a produs la ora 16:02 (ora României), la adâncimea de 15 km, conform INFP.

Cutremurul s-a produs la 16km NV de Târgu Jiu, 66km NE de Drobeta-Turnu Severin, 70km S de Hunedoara, 84km S de Deva, 97km E de Reșita, 99km V de Râmnicu Vâlcea.

Citește și: Orarul exercițiilor de cutremur, incendiu și inundație în fiecare școală, pe județe. Când au loc simulările și ce reguli trebuie să respecte copiii

Vineri, un cutremur de 3,5 s-a produs tot în Gorj.

Seismul s-a produs la ora 16:17:28 (ora României), la adâncimea de 10 km, conform Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului – INCDFP.

Cutremurul s-a produs la 11km NV de Târgu Jiu, 64km NE de Drobeta-Turnu Severin, 75km S de Hunedoara, 89km S de Deva, 96km V de Râmnicu Vâlcea.

Citește și: Cel mai recent bilanţ al cutremurelor în Turcia şi Siria: Peste 45.000 de persoane și-au pierdut viața

La ora 19:00, tot în Gorj, a mai avut loc un seism cu o magnitudine de 2,1, la adâncimea de 14,6 km. Și joi a avut loc un seism în Gorj, dar cu o magnitudine mai mică, de 2,3, fiind înregistrat la o adâncime de 14,2 km.

Anunțul făcut de seismologi: Nu există nicio metodă de a face predicţie pentru cutremur

Seismologii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului au declarat, miercuri, că aparatura nu poate prezice un cutremur şi nicăieri în lume nu există o metodă de a face predicţie. Aceștia au subliniat că activitatea seismică în zona Oltenia a fost o surpriză şi este de aşteptat să scadă din ce în ce mai mult.

Directorul ştiinţific al INCDFP, Mircea Radulian, a explicat că zona Oltenia este una cunoscută de seismologi, care are o activitate în general slabă şi moderată.

„Într-adevăr, ceea ce s-a întâmplat ieri şi alaltăieri (marţi şi luni – n. r.) este o intensificare deosebit de mare a acestei activităţi în zonă. Este, practic, cea mai mare activitate seismică înregistrată în decurs de vreo 200 de ani, de când avem noi înregistrări. Din acest punct de vedere, a reprezentat o surpriză, să zicem, în sensul că pentru această zonă calculele noastre indicau o magnitudine maximă în jur de 5,5. Deci, practic, s-a depăşit această magnitudine şi în acelaşi timp a fost şi un şoc dublu. Au fost două cutremure cu magnitudini mari, peste 5. S-a mai întâmplat o singură dată în istorie, acum vreo 80 de ani, în 1943, când un cutremur a fost înregistrat în zonă, de 5,2. Deci, e clar că a fost o intensificare pronunţată a activităţii şi bineînțeles că aceasta va schimba puţin harta de hazard seismic pentru zona respectivă, în sensul că pentru viitor vom avea în vedere cutremure mai mari decât cele pe care le ştiam noi. (…) Informaţiile pe care le aveam, sunt informaţii pe de o parte geologice şi tectonice, pe de altă parte datele seismice, ele nu indicau până în prezent posibilitate a unui cutremur mare”, a spus Radulian, într-o conferinţă.

El a adăugat că există date pe o perioadă de circa 200 de ani, care sunt insuficiente şi că zona este monitorizată, dar aceste cutremure, care apar mai rar, întotdeauna apar pe un fond pe care este foarte greu să îl prevezi, potrivit Agerpres. Directorul ştiinţific al INCDFP a semnalat că energia în zonă a fost eliberată, sistemul fiind într-un proces de reechilibrare, iar activitatea seismică va scădea.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite