Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Cum știm dacă am întâlnit partenerul potrivit? Explicațiile unui expert în domeniul neurologiei

Cum știm dacă am întâlnit partenerul potrivit/ Freepik
Cum știm dacă am întâlnit partenerul potrivit/ Freepik

Nu doar o dată, ci și de mai multe ori, am fost întrebați dacă, persoana alături de care ne trăim viața, este sau nu partenerul potrivit. Dr. Orest Bolbocean, de profesie medic neurolog practician și doctor în științe medicale, a realizat o analiză mai amănunțită a acestui fenomen.

În domeniul neuroștiinței, acest fenomen este reprezentat de o stare mentală afectivă, care apare, de fiecare dată, când organismul nostru răspunde la stimulii pe care îi primește din mediul extern, dar și intern, cum sunt și gândurile, imaginile, dar și diferitele simboluri, care ne destabilizează starea.

Cum ne putem alege partenerul potrivit de viață?

Fenomenul de „dragoste”, la fel ca și alte stări și sentimente, este hrănită de diverse molecule care au rolul de a acționa, sub forma unor transmițători de semnal. Acțiunea de a alege și de a identifica un potențial partener, este influențată și de o serie de substanțe chimice, printre care dopamina, vasopresina, oxitocina, și multe altele.

Citește și: Cum să eviți întâlnirile eșuate în funcție de zodia ta

În momentul observării unui potențial partener, concentrația de substanțe de acest fel crește, dând startul unor zone ale creierului, care sunt responsabile de stabilirea unei alegeri. Oxitocina este cea care ușurează procesul de selecție a legăturilor de dragoste, în cazul bărbaților, transformându-le pe posibilele partenere, mult mai atractive.

Dragostea, un sinonim al stării de foame

În urma unor studii, s-a ajuns la concluzia că, dragostea este asemenea stării de foame și de sete, doar că, acțiunea este diferențiată de hormonul predominant. Și, regăsim aici:

  • dorința sexuală care este asociată cu producția de estrogen și de endorfine
  • dragostea romantică, care se ocupă de dopamină, norepinefrină și serotonină
  • un grad de atașare cu oxitocina și cu vasopresina crescute.

Citește și: Chestionar compatibilitate între zodii. Cu ce semn zodiacal te potrivești cel mai bine

În concluzie, puteți avea o stare de atașament puternică față de o anume persoană, puteți experimenta sentimentul de „dragoste cu năbădăi” cu o altă persoană, iar o atracție sexuală față de o a treia persoană.
Dar, se întâmplă să existe și o combinație a unui neuro-cocktail, într-o singură persoană, iar atunci, se poate spune că, acel partener este ideal.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite