Ce se va întâmpla cu pensiile de la 1 ianuarie 2023. Câți bani vor primi bătrânii

Ce se va întâmpla cu pensiile de la 1 ianuarie 2023/ Pexels
Ce se va întâmpla cu pensiile de la 1 ianuarie 2023/ Pexels

Coaliția de guvernare a avut o ședință despre creșterea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2023. PSD și PNL au propus procente de creștere diferite. Liberalii au insistat cu creșterea de 15% a tuturor pensiilor, iar social-democrații au vrut mai degrabă o creștere cu 10% și acordarea unor ajutoare suplimentare pentru pensionarii vulnerabili.

Potrivit premierului Nicolae Ciucă, pensiile vor crește cu 12,5%, au decis liderii politici. De asemenea, coaliția a mai decis acordarea unor ajutoare pentru pensionarii cu pensii mici, astfel: 1.000 de lei pentru pensionarii cu pensii sub 1500, 800 de lei pentru cei cu pensii intre 1500 si 2500 şi 600 de lei pentru cei cu pensii intre 2500 – 3000 de lei. În plus, s-a decis o creştere cu 30% a indemnizației veteranilor de război şi pentru văduvele de război.

Citește și: Costurile cu încălzirea în această iarnă vor exploda. Anunțul momentului pentru cei care au apartamente cu trei camere

În România sunt în prezent 4.794.524 pensionari. Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari, respectiv pensia minimă, în valoare de 1.000 de lei, este de peste 1,1 milioane.

„Creșterea pensiilor pare un mister demn de Triunghiul Bermudelor, ca să zic așa, o zonă crepusculară în care autoritățile, din păcate, bâjbâie în căutarea unei soluții care poate fi evidentă. E simplu să te uiți în datele bugetare, să te uiți în datele de la Ministerul Muncii și să faci un studiu de caz legat de efectele unor creșteri de pensii. Cu 10%, cu 15%, trebuie să învățăm să discutăm pe studii de caz și să ieșim din această zonă electorală pentru că populația, pensionarii, din păcate, sunt frustrați și nemulțumiți și au senzația că depind din ce în ce mai mult de statul român. Niciuna dintre variantele propuse până acum de autorități nu acoperă inflația. Pensionarii au pierdut cam 30% din puterea de cumpărare în ultimul an. Probabil vor mai pierde încă 15% în 2023, orice creștere de pensii în 2023 va fi sub nivelul inflației. Așa că să ne așteptăm ca oamenii să o ducă din ce în ce mai greu”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu, potrivit ziare.com.

Citește și: Salariul minim brut va crește până la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie. Ministerul Muncii a făcut anunțul

„Ajutoare care vin cel mai probabil din fonduri europene, dar pentru care nu există în momentul de față nicio cerere de finanțare din câte știu. Este vorba despre aproape 2 miliarde de euro care ar trebui să meargă către cei care sunt afectați de inflație. În momentul de față nu facem altceva decât să bâjbâim în căutarea unei soluții, nu știm să calculăm exact, sau nu vrem să publicăm calculele exacte. Situația este dificilă, este un deficit de 13 miliarde de lei la bugetul de pensii, iar perspectivele arată că deficitul la bugetul de pensii ar putea trece de 20 de miliarde de lei”, a spus analistul fiscal.

Te-ar putea interesa și