Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Câți reni are, de fapt, Moș Crăciun. Povestea din spatele tradiției de Crăciun

Câți reni are, de fapt, Moș Crăciun/ Freepik
Câți reni are, de fapt, Moș Crăciun/ Freepik

Câți reni are, de fapt, Moș Crăciun. Cu toții regăsim cadourile noastre preferate în dimineața de Crăciun, dar oare cunoaștem cu toții numele ajutoarelor Moșului, cei ce reprezintă motorul saniei lui? Probabil că nu, deci, merită să le învățăm numele lor și să le aflăm povestea din spatele tradiției de Crăciun.

Povestea acestor reni începe deodată cu poemul intitulat „Noaptea de dinaintea Crăciunului”, care a fost scris de Clement Clarke Moore, în anul 1822. Acest poem a avut rolul de cadou de Crăciun, a lui Clement pentru proprii săi copii. Acesta a fost și cel care a dat frâu imaginației în crearea imaginii lui Moș Crăciun, care zboară cu o sanie trasă de 8 reni. Cel de-al 9-lea ren, Rudolf, apare mult mai târziu, în cartea scrisă de Robert May.

Citește și: De ce nu are Moș Crăciun copii? Legenda celui mai iubit personaj din copilărie

Praful magic este cel care le oferă renilor puterea de a zbura, tocmai din Laponia și de a face înconjurul lumii, în seara de Crăciun.

Numele renilor lui Moș Crăciun

Rudolf, renul cu nasul roșu

Acesta este primul ren al grupului de reni, cel în care Moș Crăciun are deplină încredere și cu care comunică și cel mai mult. El este și singurul ren cu nasul roșu și luminos. Legenda spune că, atunci când s-a născut, Rudolf a fost atins de Magia Crăciunului, iar de atunci, a ajuns să aibă și nasul strălucitor. Ca urmare, beneficiul acestui nas roșu este ghidarea aparte, care îi ușurează munca Moșului.

Comet, viteazul saniei Moșului

Tot legenda ne spune că, în prima seară de direcționat sania lui Moș Crăciun, micuțul Comet a evitat un accident major. Acesta a văzut o cometă ce urma să se apropie de Pământ, a lovit-o cu micuțele sale coarne și i-a schimbat direcția de orientare. Renul Comet este și cel care poate vedea stelele, chiar și pe timp de zi.

Cupid, renul romantic

Chiar dacă are una dintre cele mai serioase slujbe, care îi ocupă și foarte mult timp, acesta își găsește și momente în care să fie mai romantic. Iubește la nebunie să se ocupe de partea amoroasă a renilor și să-i facă pe aceștia să vadă că dragostea te face să învingi orice obstacol.

Vixen, renul echilibrat și grațios

Vixen este considerată a fi cea mai grațioasă din echipajul de reni ai Moșului. Aceasta a fost salvată de la moarte, de către colegul său, Cupid. De atunci, ea are niște sentimente mai aparte pentru acesta. Vixen e amintită și pentru frumusețea și maniera sa elegantă de a zbura.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Crăciun în România. Cum celebrează românii sărbătorile de iarnă în Muntenia

Dancer și Prancer, talentații Moșului

Cei doi reni sunt gemeni. Nu sunt identici, dar se aseamănă destul de bine. Ambii fiind niște talente înăscute, care dansează, cântă și te fac să râzi ori de câte ori îi auzi, cu seria lor de bancuri. Sunt cunoscuți și pentru aparițiile lor de senzație, din casa Moșului.

Blitzen, renul electrificator

Numele său are și o mică istorie. Blitzen a fost lovit de nenumărate ori de fulger, iar astfel, s-a ajuns la această denumire, cu tentă de energie electrică. Blitzen joacă rolul și de busolă a Moșului, mai ales, atunci când este vorba de vreo ninsoare puternică sau de vreo furtună catastrofală.

Dasher, renul bunelor maniere și al sofisticatului

Donder, conștiincioasa grupului

Donder este prima fată-ren, cu care Moșul se mândrește, aceasta absolvind academia de trăgători de sanie. Tot ea se ocupă și de antrenamentul celorlalți din echipa sa, fiind și un ren disciplinat.

Acum, știm cine sunt renii Moșului, care sunt numele acestora, nu ne mai rămâne decât să-i așteptăm să ni-l aducă pe Moșul cu cadourile noastre.

Te-ar putea interesa și