Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

1 Decembrie – Semnificația istorică a Zilei Naționale a României

1 decembrie, Ziua Națională a României/ Freepik
1 decembrie, Ziua Națională a României/ Freepik

Ziua Națională a României este sărbătorită în fiecare an pe data de 1 decembrie. Această dată a fost stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marcând un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.

1 decembrie, Ziua Națională a României. Scurt istoric

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care Marea Adunare de la Alba-Iulia votează unirea Transilvaniei cu România, totodată cerându-se un singur stat naţional. Cu toate acestea, primul pas a fost făcut, de fapt, între 21 noiembrie – 4 decembrie 1918. Când Sfatul Ţării din Basarabia a proclamat Republica Democratică Moldovenească. Apoi, la 24 ianuarie se adoptă declarația de Independență.

Citește și: Cum va fi vremea în minivacanța de 1 decembrie. Directorul general ANM a făcut anunțul

Adunarea Naţională de la Alba Iulie a adoptat o rezoluție în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Godiş a citit rezoluția Unirii: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”

1 decembrie nu este prima zi națională a României

1 decembrie nu a fost singura zi națională. România a mai schimbat două astfel de sărbători în trecut. Între anii 1866-1947, 10 mai a fost considerată sărbătoarea şi ziua națională a României, deoarece Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, Carol a proclamat în faţa parlamentului independența României, potrivit identitatea.ro.

Citește și: Ziua Națională a României, sărbătoarea în care ne regăsim originile și unitatea. De 1 Decembrie răsfoim online pagini memorabile de cultură

După abdicarea regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, a fost proclamată Republica Populară Română. Astfel, ziua de 23 august a fost adoptată drept ziua națională, sub numele oficial de ziua insurecției armate antifasciste şi începutul revoluției populare în România, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste.

Paradă militară, organizată pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României, în București

Cu prilejul Zilei Naționale a României, joi, 1 decembrie 2022, în Piața Arcul de Triumf din București va fi organizată o paradă militară, a anunțat Administrația Prezidențială.

Te-ar putea interesa și