Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Mondială a Sindromului Down. Tot ce trebuie să știi despre această boală

Ziua Mondială a Sindromului Down. Tot ce trebuie să știi despre această boală/ Freepik
Ziua Mondială a Sindromului Down. Tot ce trebuie să știi despre această boală/ Freepik

Cu toții am intrat în contact cu cei cu sindrom Down la un moment dat sau altul. De obicei, spiritul liber și fericit, și adesea înconjurat de adorarea prietenilor animale, persoanele cu sindrom Down par să se poată bucura de lucrurile mici în viață la modul în care mulți dintre noi nu pot, și în multe feluri, o fac.

Cu toate acestea, ei se confruntă, de asemenea, cu nenumărate provocări în fiecare zi, și multe lucruri simple pe care noi ceilalți le luăm de la sine se pot dovedi extrem de dificile pentru ei, în ciuda atitudinii lor admirabil pozitive față de viață. De aceea, cu toții ar trebui să ne luăm ceva timp în această zi Mondială a sindromului Down pentru a afla mai multe despre această tulburare și cum îi putem ajuta pe cei care o au să trăiască mult mai bine.

Istoria Zilei Mondiale a sindromului Down

Sindromul Down a fost observat printre toate rasele de mii de ani. Din păcate, mulți copii cu dizabilități au fost fie uciși, fie abandonați în cele mai vechi timpuri. Cu toate acestea, se crede că unele piese istorice de artă îi portretizează pe oameni, ca niște îngeri cu sindrom Down, inclusiv sub un aspect de ceramică sud-americană datând din secolul 5 d.Hr., precum și unele picturi renascentiste.

Sindromul Down a fost pentru prima dată caracterizat ca o formă separată de dizabilitate mintală, în 1862, de către medicul englez John Langdon Down. Cu toate acestea, aproape o sută de ani mai târziu, cauza sa, triplicarea cromozomului 21, a fost descoperită de Jérôme Lejeune. În secolele 19 și 20, multe persoane cu sindrom Down au fost instituționalizate, puține dintre problemele medicale asociate au fost tratate și majoritatea au murit în copilărie sau în viața adultă timpurie, potrivit Dayoftheyear.

Citește și: Alergiile de primăvară. Cum reușim să ne păstrăm sistemul imunitar puternic

Mișcarea eugenistă, despre care se crede că a fost exclusivă Germaniei naziste, dar care a fost de fapt activă în multe părți ale lumii, a început programe de sterilizare forțată a persoanelor cu sindrom Down și grade comparabile de dizabilitate în prima jumătate a secolului 20. După cel de-al Doilea Război Mondial, multe grupuri de advocacy pentru sindromul Down s-au format și au început să lupte pentru includerea persoanelor cu sindrom Down în sistemul școlar general și pentru o mai bună înțelegere a condiției în rândul populației generale. Precum și grupuri care oferă sprijin familiilor cu copii cu sindrom Down.

Prima zi Mondială a sindromului Down, a avut loc pe 21 martie 2006. Ziua și luna zilei nu au fost întâmplătoare, ci au fost alese special pentru a corespunde cu 21 și trisomia, potrivit Dayoftheyear.

Cum să sărbătorim Ziua Mondială a sindromului Down?

Ziua Mondială a sindromului Down se referă la creșterea gradului de conștientizare cu privire la această tulburare și găsirea unor modalități de a îmbunătăți viața celor care suferă de această afecțiune. Indiferent unde locuiți în lume, există o mulțime de evenimente și activități care au loc în această zi, la care puteți lua parte pentru a sprijini cauza, cum ar fi concerte, alergări, conferințe și carnavaluri. Tot ce trebuie să faceți este să accesați site-ul oficial al Zilei Mondiale a sindromului Down pentru a vedea o listă completă a tuturor evenimentelor distractive și educaționale care au loc pe 21 martie.

Citește și: Vitamine pentru fertilitate. Ce suplimente să iei pentru a rămâne însărcinată mai repede

Dacă niciunul dintre aceste evenimente nu se întâmplă să fie potrivite pentru tine sau ai dori să sărbătorești această zi diferit, cum ar fi să găsești o modalitate de a ajuta o persoană cu sindrom Down în zona ta? Cu aproximativ 1 din 1.000 de copii care se nasc cu această tulburare, există o familie undeva în apropiere, care se confruntă cu provocarea de a crește un copil cu sindrom Down sau un adult cu Down care lucrează mai mult decât toți ceilalți pentru a-și trăi viața. Dar dacă sărbătoriți această zi, faceți în așa fel încât, lumea să se transforme într-un loc mai bun!

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite