Red Bull Romaniacs 2020. Cel mai dificil raliu Hard Enduro din lume s-a încheiat la Sibiu. Adrenalină și suspans total

Red Bull Romaniacs 2020
Red Bull Romaniacs 2020

Update: Rezumatul zilei a treia la Red Bull Romaniacs

Germanul Manuel Lettenbichler a câştigat, sâmbătă, ediția a 17-a a cursei hard enduro Red Bull Romaniacs, denumită Vertical Madness. Manuel Lettenbichler a câştigat cel mai dificil raliul hard enduro din lume pentru al doilea an consecutiv. În 2009, cursa era câştigată de tatăl său, Andreas Lettenbichler. Manuel Lettenbichler a reuşit să recupereze în ultima zi a cursei cele 25 de secunde care îl despărțeau de liderul clasei Gold, Graham Jarvis, care a încheiat cursa la 2 min 26 sec de german. Locul al treilea a fost ocupat de spaniolul Alfredo Gomez Cantero, la mare distanță de cei lider, 14 min 9 sec.

Sâmbătă, victoria a revenit britanicului Billy Bolt, urmat de Alfredo Gomez Cantero şi de Lettenbichler, în timp ce Jarvis, ”Regele Carpaților”, cu cele şapte titluri câştigate la Red Bull Romaniacs, a terminat al cincilea.

Sandra Gomez Cantero (Spania) a devenit prima femeie care încheie cursa la clasa Gold la Red Bull Romaniacs, clasându-se pe 13 la general.

La clasat Silver victoria i-a revenit danezului Peter Weiss, urmat în clasament francezul Fabien Poirot şi de britanicul Joe Deakin. Weiss şi Poirot au ocupat primele două locuri şi în clasamentul zilei de sâmbătă. Germanul Eddie Findling a obținut victoria la clasa Bronze, cu un avans de 8 min 36 sec față de francezul Bernard Hugo, câştigătorul de sâmbătă. Podiumul clasei a fost completat de un alt german, Alexander Gehlert.

Românul Emanuel Gyenes a reuşit o victorie confortabilă la Iron, fiind urmat la aproape zece minute de francezul Romain Courty şi la peste 30 de irlandezul Murray Shotter. Podiumul a fost identic şi în ultima zi a cursei. Dan Ştefan Mateescu a câştigat la clasat Atom, rezervată amatorilor, fiind urmat la mai bine de o oră de americanul Rich Mumford şi de francezul Firmin Mourino. Mateescu a dominat şi ultima zi a cursei, încheind cu un avans de peste 24 de minute față de Mourino.

Update: Rezumatul zilei a doua la Red Bull Romaniacs

Germanul Manuel Lettenbichler este noul lider al raliului hard enduro Red Bull Romaniacs la clasa Gold, după ziua a doua a cursei, cea de joi, în care s-a impus cu timpul de 4 h 20 min 43 sec. Al doilea a sosit sud-africanul Wade Young, la 1 min 34 sec, podiumul fiind completat de britanicul Graham Jarvis, care a încheiat la aproape trei minute (2 min 59 sec) de învingător. În clasamentul general, Manuel Lettenbichler are un avans de 2 min 18 sec față de Graham Jarvis şi de 5 min 13 sec față de Young.

La clasa Silver s-a impus danezul Peter Weiss (4 h 16 min 45 sec), care este urmat la general de francezul Fabien Poirot (2 min 49 sec) şi de britanicul Joe Deakin (59 min 11 sec).

Germanul Eddie Findling a ieşit victorios la capătul zilei de joi la clasa Bronze, el fiind urmat acum în ierarhia generală de franxcezul Bernard Hugo (la 9 min 53 sec) şi de un alt german, Alexander Gehlert (la 19 min 51 sec).

Românul Emanuel Gyenes s-a impus la Iron, unde este noul lider al cursei, urmat la 40 de secunde de francezul Courty Romain şi la 24 min 22 sec de irlandezul Murray Shotter.

La clasa Atom, rezervată amatorilor, ziua a doua a fost câştigată de românul Dan Ştefan Mateescu în 4 h 3 min 54 sec, acesta devenind şi lider la general, urmat de americanul Rich Mumford, la 16 min 46 sec, şi de francezul Euzebio Reverte, la +1 h 1 min 12 sec.

Update> Rezumatul primei zile la Red Bull Romaniacs

Britanicul Graham Jarvis, supranumit ”Regele Carpaților”, datorită celor şase titluri câştigate în cel mai dificil raliu hard enduro din lume, a fost cel mai rapid miercuri, în prima zi de off-road la Red Bull Romaniacs. Jarvis a dovedit că la cei 45 de ani ai săi încă mai poate să îşi impună ritmul, câştigând după 5 h 14 min 49 sec. Germanul Manuel Lettenbichler şi sud-africanul Wade Young, cu aproximativ 20 de ani mai tineri, au completat podiumul zilei cu 114 km de urcări şi coborâri abrupte de-a lungul Văii Oltului.

“Cred că încă mai am viteză, dar nu ştiu dacă voi reuşi să rezist de-a lungul celor cinci zile, a fost o problemă pe care am resimțit-o şi în anii trecuți, pentru că, totuşi, am 45 de ani”, spunea Graham Jarvis, cu o zi înaintea sesiunii de calificări. Jarvis a ratat anul trecut al şaptelea său titlu doar pentru că în ultima zi şi-a spart GPS-ul şi a navigat ultima parte a cursei bazându-se doar pe experiență şi pe intuiție. Jarvis a încheiat ziua cu 41 de secunde în fața lui Lettenbichler şi cu 4 minute şi 20 de secunde în fața lui Young.

Din cauza unor setări la motocicletă, remediate de abia în service point, spaniolul Alfredo Gomez a pierdut contactul cu grupul fruntaş şi, în plus, a lovit cu umărul un copac, iar camel bag-ul pe care îl poartă în spate s-a desprins, ceea ce i-a făcut şi mai dificilă sarcina de a încheia ziua pe o poziție bună.

După prima zi de off-road, la clasa Silver, lupta se pare că se va da între doi competitori. Peter Weiss, locul 3 după calificări, a condus impecabil şi a terminat pe primul loc, urmat la mai puțin de 2 minute distanță de francezul Fabien Poirot. Locul 3 al clasei este ocupat de Adrian Mihu, însă sportivul român este la aproape 40 de minute de cei doi. Alexander Gehlert conduce autoritar clasa Bronze, câştigând prima etapă. Germanul este urmat de conaționalul său Eddie Findling, la 1 minut şi 25 de secunde, şi de francezul Bernard Hugo, la 5 minute şi o secundă. La clasa Iron, românul Mani Gyenes se află la 1 minut şi 18 secunde de lider, francezul Courty Romain.

Cel mai dur raliu enduro din lume îşi consumă zilele acestea adrenalina prin pădurile şi munții din jurul Sibiului. Amânată trei luni din cauza pandemiei de coronavirus, a 17-a ediție a Red Bull Romaniacs şi-a derulat marți calificările, iar de miercuri au început etapele de off-road, pe care numai cei mai rezistenți, curajoşi şi norocoşi le vor parcurge în totalitate.

Din păcate pentru spectatori, Red Bull Romaniacs 2020 (27-31 octombrie), poate fi urmărit doar online şi tocmai de aceea organizatorii au fost nevoiți să renunțe și la Prologul din centrul Sibiului. De altfel, acesta a fost înlocuit cu o spectaculoasă sesiune de calificări off-road, fără spectatori, cu aproximativ 20 de kilometri pentru fiecare dintre cele cinci clase: Gold, Silver, Bronze, Iron, Atom la finalul cărora s-a stabilit ordinea de start pentru prima dintre cele patru zile în munți.

“Vertical Madness este doar pentru concurenți! Ne dorim să ducem tradiția mai departe, însă avem o datorie față de toată lumea, față de concurenți, față de echipele de asistență tehnică și față de locuitorii județului Sibiu. Așa că vă rugăm să ne urmăriți doar online. Chiar dacă nu sunt puncte pentru spectatori, avem echipe de filmare în cele mai importante puncte de pe traseu, special pentru a vă oferi imagini spectaculoase”, se arată într-un anunț al organizatorilor.

Unde poți urmării online cea de a 17-a ediție Red Bull Romaniacs:

  • pe conturile Red Bull Romaniacs de pe rețelele de social media: Facebook, Instagram, Youtube,
  • secțiunea Live News de pe Red Bull Romaniacs;
  • clipurile zilnice produse de Red Bull Media House care vor apărea pe Red Bull Motorsports.

Red Bull Romaniacs 2020 vine cu o adevărată schimbare. O întoarcere „înapoi la rădăcini” în care concurenții sunt provocați să lupte singuri cu terenul dificil din România, și să învingă provocările verticale și coborârile abrupte cu care organizatorul Martin Freinademetz, directorul de traseu, Teo Isac, și echipa internațională de track manageri au garnisit traseul.

Va fi acest raliu mai dur ca niciodată? Sigur – datorită lipsei ajutorului extern, chiar și în cele mai dure și mai grele, mai alunecoase, ude și stâncoase provocări verticale. În cele mai dificile puncte, track managerii îi vor sfătui și încuraja pe concurenți, le vor indica cele mai bune trase, astfel încât riderii să treacă singuri prin zone ce par imposibil de parcurs.

“De-a lungul crizei, ne-am concentrat pe pregătirea raliului, fără să ştim niciodată dacă se va putea desfăşura sau nu. Traseul este pregătit iar echipa este în aşteptare, gata de start. Mă bucur că am avut nervi tari şi putem organiza raliul şi în acest an dificil. S-a mai concurat la Red Bull Romaniacs în luna octombrie, chiar în primul an (2004), iar ediția Vertical Madness va aduce un contrast interesant dacă ne gândim la atmosfera de vară în care s-a concurat în ultimii ani. De fapt, România este mult mai frumoasă toamna”, spune Martin Freinademetz, fondatorul Red Bull Romaniacs.

Sursă foto: Red Bull Romaniacs

Te-ar putea interesa și