Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Postul Paștelui 2022. Când începe și cât durează cel mai lung post al anului

Postul Paștelui 2022
Postul Paștelui 2022

Paștele este sărbătorit în fiecare an, la date diferite. Astfel că, în anul 2022, Paștele Ortodox va loc în ultima săptămână din luna aprilie, iar Paștele Catolic va fi sărbătorit cu o săptămână mai devreme. Iată când începe și cât durează ce mai lung post al anului.

Când începe Postul Paștelui în 2022

În fiecare an, înainte de Paște, creștinii se pregătesc cu milostenie pentru Postul Mare dinaintea Învierii Mântuitorului. Postul Paștelui este cel mai aspru și cel mai lung dintre cele patru posturi din fiecare an. Pentru că în anul 2022, Paștele Ortodox va pica pe 24 aprilie, iar cel Catolic pe 17 aprilie, Postul Mare pentru ortodocși va începe pe 7 martie și se va încheia pe 23 aprilie. Pentru catolici, Postul Mare va începe pe 28 februarie și va ține până pe 16 aprilie.

Postul presupune abținerea de la anumite alimente și băuturi în scop religios. De asemenea, credincioșii trebuie să se rețină de la gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele.

Citește și: Cum se sărbătorește Paștele în lume! Iată cele mai mișto obiceiuri de Paște pe care le au alte țări

Postul Mare durează 40 de zile la care se adaugă săptămâna Patimilor. Motivul principal al postirii în Postul Paștelui era pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezați de Paști și să intre în biserică. Totuși, Postul Paștelui a devenit absolut firesc o perioadă de pregătire spirituală pentru toți creștinii ca să sărbătorească Învierea Domnului Iisus Hristos.

Ce nu ai voie să faci în timpul Postului Mare

În Postul Mare creștinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunțarea la alimentele de proveniență animală. Mai mult, aceștia trebuie să se înalțe sufletește prin rugăciune alături de fapte bune.

Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc. Femeile gravide, lăuzele, copiii și bolnavii pot fi scutiți de la postul alimentar. Cu toate acestea, ei trebuie să facă rugăciuni și fapte bune.

În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și nu se țin petreceri. Zilele de naștere nu se serbează, iar distracțiile sunt interzise. Este imperativ necesar pentru sufletul creștinului să meargă să se spovedească în post. Spovedania presupune mărturisirea păcatelor și căință. Se face, de obicei, în ultima săptămână de dinainte de Înviere.

Care sunt zilele cu dezlegare din post

Postul Mare este cel mai lung de peste an, dar și cel mai aspru. Asta pentru că sunt foarte puține zile în care se face dezlegare la pește, ulei și vin. Astfel, potrivit rânduielilor bisericești, în Postul Paștelui se face dezlegare la pește doar de două ori. Mai exact de Buna Vestire, dar și în duminica Floriilor, atunci când este sărbătorită Intrarea Domnului în Ierusalim. 

Citește și: Ora de vară 2022. Data exactă când se trece la ora de vară. Ceasurile se dau cu o oră înainte

Datele exacte când se mănâncă pește în Postul Paștelui 2022 sunt 25 martie, de Buna Vestire, dar și 17 aprilie, atunci când creștinii ortodocși prăznuiesc Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile, așa cum mai este cunoscută sărbătoarea în calendarul creștin-ortodox.

Pe lângă cele două dezlegări la pește, există câteva zile în care credincioșii care țin Postul Paștelui primesc dezlegare la ulei și vin. Astfel, în anul 2022, în Postul Mare se face dezlegare la ulei și vin pe 9, 13, 20 și 27 martie, dar și pe 3, 10 și 16 aprilie. Aceste dezlegări le permit credincioșilor care țin Postul Paștelui să folosească aceste ingrediente în prepararea hranei.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite