Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Subiecte BAC Română 2023. Ce operă le-a picat elevilor anul acesta

Subiecte BAC Română 2023
Subiecte BAC Română 2023

Prima probă a examenului de Bacalaureat 2023 s-a încheiat. Examenul scris de limba română la Bacalaureat 2023 a început luni, 26 iunie, la ora 9.00. Iată ce subiecte au avut absolvenții de liceu de rezolvat!

Subiectele la română date la Bacalaureat 2023

La filiera teoretică, profilul real, elevii au primit la subiectul I să citească un fragment din „Ion Creangă, viața și opera”, de George Călinescu. Apoi să redacteze un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați raportându-se la informațiile din text, cât și la experiența personală sau culturală.

Citește și: Elevii cu note de 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat vor primi bani de la guvern. Care este suma de care pot beneficia aceștia

La Subiectul II, elevii au avut de comentat în minimum 50 de cuvinte poezia „A mele visuri…, de Alexandru Vlahuță”. Iar la Subiectul III, elevii trebuiau să redacteze un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularități ale unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu. În elaborarea eseului, elevii vor avea în vedere următoarele repere:

  • evidențierea a două trăsături care fac posibilă încadrarea textului narativ studiat într-o perioadă, într-un curent cultural/literar sau într-o orientare tematică
  • comentarea a două episoade/secvențe relevante pentru tema textului narativ studiat
  • analiza a două elemente de structură, de compoziție și/sau de limbaj, semnificative pentru textul narativ studiat

Citește și: Calendarul examenelor susținute de elevi în 2023. Ce schimbări sunt în anul școlar

La Subiectul III, de la profilul uman, elevii care au susținut examenul au avut de realizat o caracterizare a unui personaj dintr-o operă la alegere aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu. La fel ca anul trecut, primele două subiecte au fost similare, la real și uman.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite