Imperii financiare transmise din generație în generație. Top 10 cele mai bogate familii din lume

Cele mai bogate familii din lume/ Pexels
Cele mai bogate familii din lume/ Pexels

Diamantele şi banii durează pentru totdeauna, aceasta este mantra pe care o urmează familiile din lista de mai jos, familii pe cât de bogate pe atât de controversate, cu trecut misterios şi prezent strălucitor. De fapt, nivelul la care au ajuns este atât de incredibil încât cele mai bogate zece familii din lume au o avere şocantă estimată la aproape 1.000 de miliarde de dolari, ceea ce este similar cu PIB-ul Germaniei, Marii Britanii şi Franței, luate la un loc.

Familia Dumas – Franța; Avere estimată – 49,2 miliarde dolari

Familia Dumas nu se fereste de lumina reflectoarelor si de ce ar face-o? În calitate de proprietari ai brandului de modă de lux Hermes, se spune că familia Dumas ar avea o avere combinată de 49,2 miliarde de dolari. Dinastia a fost fondată de Thierry Hermes în 1837, iar acest brand a devenit printre cele mai faimoase din lume în secolul XXI. Afacerea a ajuns la a şasea generație, iar sefii aceste case de lux pariziene sunt acum verii Pierre-Alexis şi Axel Dumas.

Familia Brin – SUA; Avere estimată – 51,1 miliarde dolari

Serghei Brin este un mogul al tehnologiei online și cofondator al unor companii precum Google, iar averea sa este estimată la peste 50 de miliarde de dolari. Până în decembrie anul trecut a ocupat funcția de președinte la Alphabet Inc., compania mamă a motorului de căutare Google. Bogăția lui Brin este împărțită între cei doi copii ai săi, în timp ce fosta sa soție Anne Wrojicicki, s-a ales cu o sumă estimată la 480 de milioane de dolari în urma divorțului. Brin s-a născut la Moscova, pe 21 august 1973, din părinți evrei, întreaga familie emigrând în SUA în 1979.

Familia Ambani – India; avere estimată – 52,3 miliarde dolari

Regretatul Dhirubhai Ambani, cofondatorul Reliance Industries, a transformat mica sa companie textilă într-unul dintre cele mai mari conglomerate din India. Bogăția şi-a împărțit-o în mod egal între fiii săi, care sunt acționari majoritari ai companiei şi în prezent. Membrii familiei locuiesc într-un zgârie-nori de 27 de etaje din Mumbai, care se spune că ar fi costat un miliard de dolari, cea ce l-ar face una dintre cele mai scumpe locuințe din lume. Ambani au atras atenția internațională printr-o nuntă fastuoasă din 2018, la care a cântat Beyoncé și a avut invitați celebri, printre care Priyanka Chopra și Nick Jonas, Hillary Clinton și Arianna Huffington.

Familia Page – SUA; avere estimată – 52,4 miliarde dolari

Alături de Serghei Brin, Larry Page a fost co-fondator al Google, el fiind director executiv al companiei mamă Alphabet până în 4 decembrie 2019, unde era plătit simbolic cu un salariu de un dolar pe an. El îşi împarte averea cu soția Lucinda Southworth și cei doi adorabili copii ai lor, pe care i-au ținut departe de lumina reflectoarelor. Larry Page s-a născut pe 26 martie 1973 în Michigan, iar cariera i-a fost puternic influențată de meseria tatălui, doctorand în ştiința computerelor şi ulterior profesor universitar în acest domeniu. Mama sa, Gloria, a fost de asemenea instructor de programare pe computer la Michigan State University.

Familia Albrecht – Germania; avere estimată – 53,5 miliarde dolari

Fondatorii grupului de supermarketuri Aldi, frații Karl și Theo Albrecht, care s-au despărțit din cauza diferendelor în afaceri în 1960 şi au înființat, fiecare, Aldi Nord și Aldi Sud. Ambii frați au avut un succese urașe iar lanțurile lor au crescut în plan internațional, trecând Atlanticul și ajungând până în Statele Unite. În 1996 a redevenit o singură afacere de familie condusă acum de copiii lorcelor doi magnați, decedați la vârste venerabile, în ultimul deceniu. Aldi are peste 20.000 de magazine, în peste 20 de țări. Revista “Supermarket News” a premiat în 2018 pe Aldi drept “Retailer-ul anului”.

Familia Chakri – Thailanda; avere estimată – 60 miliarde dolari

Are tradiție de 237 de ani în Thailanda şi se bucură de un mare respect în această țară. Este c o nducăt o area de drept a țării, formată din 22 de monarhi despre care se spune că au o avere combinată de 60 de miliarde de dolari. Actualul șef al acestei case este Maha Vajiralongkorn, care a fost proclamat rege al Thailandei pe 1 decembrie 2016. Acesta este considerat un adevărat playboy şi nu mai departe de primăvara acestui an, în plină pandemie, lui i s-a permis să stea cu o suită de 20 de femei într-un hotel de 4 stele din Alpii Bavariei, în condițiile în care majoritatea hotelurilor din Germania erau închise pentru turişti.

Familia Slim – Mexic; avere estimată – 64,9 miliarde dolari

Între 2010 şi 2013 familia Slim a fost cea mai bogată din lume.  Familia este formată din soțul Carlos Slim, soția sa și șase copii, şi a făcut avere grației companiei Grupo Carso. Carlos Slim este cea mai bogată persoană din America Latină. Conglomeratul său include activități în domeniul educației, sănătății, producției industriale, transportului, imobiliare, mass-media, energie, industria ospitalității, divertisment, înaltă tehnologie, comerț cu amănuntul, sport și servicii financiare. Afacerile sale reprezintă 40% din listările de pe bursa mexicană.

Familia Ellison – SUA; avere estimată – 78 miliarde dolari

Larry Ellison este co-fondator al corporației globale Oracle, iar el şi familia sa pot fi adesea navigând cu yacht-urile lor de lux pe mările lumii. Larry a ajuns la 76 de ani, dar vârsta nu i-a scăzut apetitul pentru sport. Pe lângă cursele marine, la care a participat cu entuziasm, el are brevet de pilot şi a testat inclusiv avioane militare. De asemenea, a cumpărat facilitățile de la Indian Wells şi deține faimosul turneu de tenis care se ține aici annual. Între multele sale extravaganțe, a cumpărat aproape întreaga insulă Lanai, din Hawaii, iar locuința sa de 110 milioane dolari, din Woodside, California, a fost construită în stilul arhitecturii japoneze feudale.

Familia Zuckerberg – SUA; avere estimată – 96,7 miliarde dolari

Şeful casei este, bineînțeles, magnatul Mark Zuckerberg, fondatorul imperiului Facebook. El împarte această avere cu soția sa, Priscilla Chang, şi cele două fiice ale lor. Mama lui Mark este psihiatru, iar tatăl medic dentist, iar el mai are trei surori. Randi a fost director de marketing şi purtător de cuvânt la Facebook, înainte de a se ocupa de o altă afacere a fratelui său, Donna este editorul unei reviste şi este atrasă de activitatea scriitoricească, în timp ce Arielle este cea mai discretă, activitățile sale private nefiind cunoscute publicului.

Familia Mars – SUA; avere estimată – 126 miliarde dolari

Familie deține compania de cofetărie Mars Inc., care le poartă numele şi încă din 1988 a fost clasată ca fiind cea mai bogată familie din SUA, de către revista Fortune. Familia este foarte grijulie și îşi protejează viața privată, oferind rareori interviuri de presă sau, cu excepția lui Jacqueline Mars și a Victoria B. Mars, membrii săi sunt rar fotografiați în public. Mars Inc. are aproximativ 100.000 de angajați, iar între brand-urile sale mai cunoscute şi în România se numără Bounty, Hubba Bubba, Juicy Fruit, M&M’s, Milky Way, Orbit, Pedigree, Skittles, Snickers sau Twix.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite