Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Dolarul a ajuns la același nivel cu euro pentru prima dată în ultimii 20 de ani. Cum afectează acest lucru România

Dolarul a ajuns la același nivel cu euro/ Pexels
Dolarul a ajuns la același nivel cu euro/ Pexels

Marți, 12 iulie 2022, dolarul a ajuns la aproape același nivel cu moneda euro. Acest lucru vine cu o serie de efecte, printre care prețuri mai mari pentru energie, inclusiv pentru România.

Motivul pentru care dolarul a crescut atât de mult

Euro nu a mai atins acest prag, la egalitate cu dolarul, din anul în care a fost pus în circulație, în urmă cu 20 de ani. Ultima dată când euro a scăzut sub nivelul dolarului a fost în noiembrie 2002, când euro valora 0,99 dolari. De atunci, euro s-a bucurat de o creștere constantă, ajungând la aproape 1,60 dolari în vara lui 2008, când Marea Recesiune făcea ravagii financiare în SUA.

Cauzele anticipate de analiști cu privire la creșterea dolarului sunt mai mult. Potrivit rfi.ro unul dintre motive ar fi mișcările mai rapide realizate de Rezerva Federală americană decât cele ale Băncii Centrale Europene. Dobânda la dolar a crescut, în timp ce BCE va lua decizia de a crește dobânda-cheie în zona euro abia luna aceasta. Diferența de dobândă i-a făcut pe investitori să caute mai mult dolarul.

Citește și: Adoptarea bitcoin ca monedă națională, un eșec total în El Salvador. Criptomoneda s-a prăbușit cu aproape 10.000 de dolari, CNN: “Experimentul este un avertisment serios pentru alte țări”

De asemenea, cumpărătorii și-au adus aminte că moneda americană este un activ de refugiu la fel ca francul elvețian sau aurul, iar cumpărarea de dolari a părut mai sigură decât achiziția euro. Pare logic dacă ne gândim că războiul este la granița cu Uniunea Europeană.

Efectele creșterii dolarului

La nivel mondial, un dolar mai puternic înseamnă o scumpire a materiilor prime energetice și a mărfurilor, pentru că toate aceste produse sunt contractate în moneda americană. În felul acesta, scăderea prețului unui baril de țiței, care s-a produs în ultimele zile, este estompată de creșterea dolarului în raport de celelalte monede, inclusiv euro. Deci, consumatorul final nu poate beneficia de scăderea conjuncturală a prețului țițeiului.

Pe de altă parte, raportul dintre euro și dolar este și o afacere între zona euro și Statele Unite ale Americii. Să ne aducem aminte că în urmă cu câțiva ani, în timpul administrației Trump, America avea o adevărată politică de menținere a dolarului la un nivel scăzut pentru a avantaja exporturile. Acum dolarul a explodat, iar efectele se văd.

Citește și: Care este cel mai bine plătit job din România. Salariul acestui angajat depășește 500.000 de lei pe an

În România, efectele se vor vedea asupra mărfurilor importate în dolari. În special la materiile prime energetice, gaze naturale și țiței. Este important că băncile românești nu mai dau de foarte mult timp credite în moneda americană, ceea ce face ca acest moment de creștere a dolarului să nu aibă nicio semnificație pentru clienții români ai băncilor, persoane fizice. De asemenea, foarte puțini români mai au depozite bancare în dolari. Economia românească este într-o măsură mult mai mare euroizată decât dolarizată.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite