Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Ziua Mondială a Teatrului. Cum te ajută teatrul să te dezvolți armonios

Ziua Mondială a Teatrului. Cum te ajută teatrul să te dezvolți armonios/ Freepik
Ziua Mondială a Teatrului. Cum te ajută teatrul să te dezvolți armonios/ Freepik

Datând de câteva mii de ani, teatrul este o parte unică și interesantă a culturii care a evoluat cu siguranță de-a lungul timpului. Cuvântul „teatru” își are rădăcinile dintr-un cuvânt grecesc antic care înseamnă „un loc pentru a vedea”, iar această definiție continuă să aibă sens și astăzi.

Chiar și după atâtea secole, teatrul continuă să fie folosit ca o modalitate nu numai de a spune povești și de a vedea lucruri, ci și de a avea un impact asupra culturii și societății în general. Indiferent dacă scrieți și regizați, produceți și acționați, creați costume frumoase sau faceți iluminat și design de scenă, teatrul este un mediu de artă care necesită o gamă largă de artiști talentați implicați într-o varietate de moduri. Iar Ziua Mondială a Teatrului este aici pentru a arăta apreciere celor care își dau timpul și talentul pentru a face spectacolul să continue.

Istoria Zilei Mondiale a Teatrului

Ziua Mondială a Teatrului a fost inițiată în 1962 de către Institutul Internațional de Teatru (ITI) ca o zi pentru a respecta și a sărbători frumusețea, creativitatea, munca grea și arta care intră în toate aspectele producției teatrale. Și a fost menită să reamintească oamenilor despre marea putere pe care teatrul o poate aduce, indiferent dacă este sărbătorită local sau global, potrivit Dayoftheyear.

Astăzi, Ziua Mondială a Teatrului continuă să fie sponsorizată de ITI, care este Organizația Mondială pentru Arte ale spectacolului, și, de asemenea, sub patronajul Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, știință și Cultură.

Citește și: Ziua mondială a matematicii. Topul celor mai importanți matematicieni români

În 2022, Ziua Mondială a Teatrului a sărbătorit 60 de ani, cu o sărbătoare online la nivel mondial. Directorul Operei, Teatrului și Festivalului, Peter Sellers, a fost gazda evenimentului și a oferit mesajul anual. În plus, celebrarea a inclus o platformă de exprimare teatrală care a oferit spectacole de la 37 de artiști diferiți, care au salutat din țări din întreaga lume. Aceste spectacole au fost înregistrate și difuzate pe site-ul ITI, astfel încât acestea să poată fi vizualizate de oriunde din lume.

Ziua Mondială a Teatrului continuă să fie un moment important pentru a sărbători în fiecare an pentru cei care susțin și iubesc teatrul. Patroni ai teatrului local, designeri de costume, muzicieni, scenariști, scenografi, actorii și atât de mulți alții vor fi încântați să crească gradul de conștientizare pentru respectarea acestei zile, care este atât de vitală pentru arte.

Cum să sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului?

Bucurați-vă de o mulțime de distracție bucurându-vă de Ziua Mondială a Teatrului cu o varietate încântătoare de moduri de a sărbători. Începeți cu câteva dintre aceste idei:

Vizitați un teatru local

Ziua Mondială a Teatrului aduce cu ea o oportunitate uimitoare de a se bucura și de a sărbători prin capturarea unui spectacol, sau chiar câteva spectacole! Indiferent dacă spectacolul are loc în ziua respectivă sau în calendar, o modalitate perfectă de a sărbători ar fi să rezervați bilete pentru un spectacol pe scenă. Indiferent dacă este o comedie, o tragedie, un musical, o dramă sau chiar o operă, vizionarea unui spectacol de teatru în direct și în persoană este cea mai bună modalitate de a aduce un omagiu acestei forme uimitoare de artă.

Sprijinirea artelor la nivel local este o modalitate foarte bună de a sărbători și de a crește gradul de conștientizare a zilei. Ar putea fi o piesă pusă la cale de o școală elementară sau de un liceu, sau ar putea fi un teatru comunitar. Chiar mai bine decât să arate sprijin prin cumpărarea de bilete la un singur spectacol, mergeți mai departe și bucurați-vă de distracție cu bilete de sezon pentru întreaga familie, potrivit Dayoftheyear.

Citește și: Ziua Internațională a Povestitului. Astăzi celebrăm importanța poveștilor ca metodă de comunicare

Implicați-vă într-un teatru local

Nevoia ca oamenii talentați să facă voluntariat este o parte vitală a punerii în scenă a spectacolelor de teatru comunitare locale. Cei care sunt performeri pot fi interesați să încerce un rol principal sau doar o parte de sprijin. Muzicienii ar putea dori să încerce să facă parte din orchestra sau ansamblul de trupe pentru spectacole muzicale. Designerii grafici ar putea fi chiar necesari pentru a proiecta elemente de marketing, potrivit Dayoftheyear.

Iar cei care nu se simt artistici în aceste moduri nu trebuie lăsați deoparte! Oamenii din administrație pot lucra cu echipa de publicitate sau cu echipa de vânzări de bilete pentru a se asigura că box Office-ul funcționează cât mai bine posibil. Toată lumea este necesară pentru a scoate un spectacol mare, iar Ziua Mondială a Teatrului este doar momentul să se implice.

Citește și: Cărțile care au prezis viitorul. Ce secrete se ascund printre paginile acestora

Mesajul Zilei Mondiale a Teatrului

În fiecare an, este o tradiție ca Institutul Internațional de Teatru să ofere un mesaj care aduce salutări și încurajări celor care sunt implicați sau pur și simplu, apreciază teatrul în diferitele sale forme. Tema promovată pentru Ziua Mondială a Teatrului este aceeași în fiecare an: Teatrul și cultura păcii.

Te-ar putea interesa și

Cele mai citite