Caută
Close this search box.
ADVERTISEMENT

Rechin filmat în zona Portului Tomis. Biolog: „Are 90 de centimetri, este inofensiv, nepericulos. Se hrănește cu peștișori”

Rechin surprins în Portul Tomis/ Foto: Captură video Youtube
Rechin surprins în Portul Tomis/ Foto: Captură video Youtube

Un rechin a fost filmat în Portul Constanța, iar biologul Adrian Bîlbă a explicat că acesta este inofensiv şi nepericulos. Bîlbă a explicat că rechinul are 90 de centimetri, se hrănește cu peștișori, trăiește pe fundul apei în zonele mai adânci și „nu ne deranjează cu nimic”.

Adrian Bîlbă a explicat că acest rechin nu vine vara la mal pentru că nu îi place apa caldă, iar iarna face acest lucru din motive reproductive.

„Încă de pe vremea când era mai rece, Marea Neagră avea rechini, firește, are şi acum acest rechin, acest câine de mare, Squalus acanthias, ce trăieşte la ape adânci, mai reci, nu prea vine la mal din cauză că nu-i place apa caldă. Iarna însă vine mai ales din motive reproductive, se formează perechile şi sunt importanți acum să se aleagă, să se înțeleagă şi să se reproducă. Vin şi pe la mal câteodată şi sunt şi pescuiți în această perioadă. Femelele, conform legii, este obligatoriu să le dai înapoi drumul la apă, doar masculii se pot reține”, a afirmat biologul.

El a precizat că acest rechin este unul inofensiv şi nepericulos.

“Dimensiunea până mai ieri era minimă de 120 centimetri, acum e de 90 de centimetri. E un rechin inofensiv, nepericulos, un rechin care se hrănește cu peștișori, care trăieşte pe fundul apei în special în zonele mai adânci şi nu ne deranjează cu nimic, ci îmbogățește Marea Neagră şi cumva face parte din acel eșalon terțiar sau vârful lanțului trofic. Deci nu trebuie să ne îngrijorăm, sunt buni, sunt sănătoși pentru Marea Neagră, din păcate pescuiți şi consumați de oameni, din păcate în această perioadă când vin să reproducă sunt şi capturaţi de pescari, dar din fericire există legislație care protejează femelele ce nasc puii vii şi în felul acesta le protejează şi asigură o sustenabilitate a populaţiei de rechini”, a mai afirmat biologul Adrian Bîlbă.

Te-ar putea interesa și